Sonda do života českých manažerů

Ilustrační snímek

Pro české manažery je nejdůležitější hodnotou jejich práce důvěryhodný obraz společnosti, pro níž pracují, kvalita práce a spokojenost zákazníků. Nejméně důležité jsou pak požadavky zaměstnanců a osobní zisk. Vyplývá to ze závěrů studie s názvem Sonda do života manažerů v ČR, kterou iniciovala Česká manažerská asociace (ČMA) ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a realizovala výzkumná agentura Ipsos Tambor.

Dále se ukázalo, že čeští manažeři pracují nejčastěji osm až deset hodin denně a většina z nich i o víkendech. V osobním životě kladou největší důraz na spokojenou rodinu, smysluplnou a užitečnou práci a děti.

90 % českých manažerů má svou osobní vizi, čeho chtějí dosáhnout. Řídí se především principem žít zdravým stylem, umět říci ne a mít kontrolu nad svým stresem. Téměř 80 % manažerů považuje kvalitu své práce za srovnatelnou s kvalitou práce obdobných manažerů v zahraničí.

Problematické je pro české manažery čerpání aktuálních poznatků z vědy a výzkumu. Téměř dvě třetiny oslovených manažerů si totiž myslí, že česká věda a výzkum nepřichází s dostatkem tvůrčích myšlenek použitelných v jejich oboru.

Výzkum oslovil 700 vrcholových manažerů, majitelů a středních manažerů tuzemských firem z oblasti výroby, služeb a státní správy. Většinu respondentů tvořili finalisté soutěže Manažer roku, kterou pořádá Česká manažerská asociace ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

„Cílem projektu bylo poznat manažera jako člověka, jeho hodnoty, cíle a názory. Výsledky přispějí nejen k bližšímu poznání, ale i k popularizaci práce a života manažerů v ČR. Uvědomujeme si, že chybí komplexnější informace, proto jsme průzkum nazvali Sonda do života manažerů v ČR,“ uvedl v tiskové zprávě u příležitosti zveřejnění výsledků studie viceprezident České manažerské asociace Ivo Gajdoš.

-kk-

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR - nestátní dobrovolná a nepolitická organizace sdružující zaměstnavatele a podnikatele v ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Svaz průmyslu a dopravy ČR