Snižováním stavů utrpí vedoucí schopnosti lidí

Vůdčí schopnosti klíčových lidí a jejich strategie jsou pro firmu důležité jak v dobách prosperity, tak i v dobách recese. Nejistá situace však tyto schopnosti maximálně prověří – právě v těchto těžkých dobách organizace ocení schopnosti svých manažerů.

V dobách stability a klidu si o sobě každý myslí, že dokáže řídit lidi. Mladí manažeři se s lehkým srdcem se pouští do snižování stavů, ale velmi se pak diví, když stejná metoda nefunguje v případě krize. Na vině je jejich nezkušenost s krizovým řízením a přílišná horlivost.

Pro fungování podniku je nezbytně nutné sladit řízení a vedení. Tyto dva pojmy se nesmí zaměňovat. Člověk, který má přirozené vůdčí schopnosti, dokáže ostatní inspirovat, má smysl pro podnikání a orientuje se na zákazníka. Manažer naproti tomu dokáže vyhodnocovat různé ukazatele, řídí ostatní lidi a koordinuje různé funkce firmy.

Při snižování stavů se manažeři spíše orientují na svou řídicí funkci a ignorují schopnost vedení. Díky tomu tak velmi snadno snižují náklady na nesprávném místě – např. omezují aktivity na podporu značky, což se jim však může v dlouhodobém horizontu vymstít. Článek se dále zabývá problematikou plánování snižování stavů a finančními kompenzacemi pro zaměstnance.

Zdroj: Financial Times - portál předního britského deníku Financial Times
Zobrazit přehled článků ze zdroje Financial Times