Složité rozhodování

To, jak a kdy provádí manažer složitá rozhodnutí, o něm hodně napoví. Zatímco většina manažerů tvrdí, že jejich nadřízení složité věci odkládají, sami se považují za ty, kteří složitosti řeší okamžitě. V rámci výzkumu, jehož se zúčastnily dva tisíce amerických manažerů, to alespoň odhalila společnost **NFI Research**. 62 procent dotázaných konkrétně uvedlo, že se složitá rozhodnutí snaží řešit ihned. 58 procent pak po poradě s ostatními.

Významnou roli v procesu rozhodování hraje čas a objem dostupných informací. Pokud se manažer musí rozhodnout okamžitě, využívá intuice, instinktů a čehokoli dalšího, co může pomoci. Občas hraje svou roli i kariéra nebo peníze, což může mít velmi negativní důsledky.

Čím výše je manažer ve firmě postaven, tím důležitější rozhodnutí musí řešit. Jedná se zpravidla o rozhodnutí, která nejsou populární nebo zahrnují významný podíl rizik. Některé organizace rozhodují vždy až po předložení více názorů, aby rizika minimalizovaly. Na druhou stranu tím ale celý proces rozhodování zpomalují. Neexistuje žádný jednotný způsob, jak rozhodovat o složitých věcech. Vždy záleží na lidských podmínkách a strategických opatřeních. Způsob jednání, který manažer zvolí pak může mít vliv na to, zda bude vnímán jako férový a získá si respekt okolí.

-kk-

**Datum vydání:** IX/2004
Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com