Skvělým řečníkem snadno a rychle díky smartphonu

Ilustrační snímek

Váš smartphone je velmi užitečný nástroj, který vám může poskytnout důkaz o tom, jaké jsou vaše silné stránky a na čem byste ohledně svých prezentací ještě měli zapracovat. Jak konkrétně vám může smartphone pomoci stát se lepším řečníkem? Zkuste následující doporučení, která přinesl web presentationmagazine.com.

Nahrajte se na video

Smartphone dnes snadno zvládne kvalitní zvukový i obrazový záznam. To je opravdu užitečné, protože se můžete sledovat a všímat si toho, co musíte zlepšit i tehdy, když se vám nedaří najít někoho, kdo by vám poskytl objektivní a relevantní zpětnou vazbu osobně. Se smartphonem máte možnost vše vidět z perspektivy publika. Snažte si všimnout toho, co kazí dojem a co by mohlo vaše publikum otravovat.

Čeho si všímat

Pozorně se sledujte. Soustřeďte se hlavně na neverbální komunikaci. Uzavřený postoj, opakující se gesta nebo kvalita očního kontaktu, to jsou ty nejproblematičtější oblasti. Vždy také věnujte pozornost tomu, zda se příliš nespoléháte na své poznámky.

Nahrávání zvuku

Když vám jde o rychlost a srozumitelnost vaší řeči, není nic lepšího, než se nahrát a poslouchat. Výslovnost a časté užívátí vycpávkových slov, tam se často láme chleba. Nahrajte se a uvidíte, na čem jste.

Lepší načasování

Umět odprezentovat svou řeč v čase, který je vám určen, to je dovednost k nezaplacení. Stopky na vašem smartphonu vám nácvik usnadní a organizátoři vám potom budou vděčni.

Aplikace: Ovládání prezentace na dálku i myšlenkové mapy

Existuje nespočet aplikací, díky kterým nebudete muset ovládat svou prezentaci z notebooku, ale budete slidy přepínat díky svému mobilu. Vždy však vyzkoušejte, zda je aplikace spolehlivá a zda je vaše bluetoothové připojení dostatečně silné a stabilní. Také můžete využít nástroje pro tvorbu myšlenkových map, jako jsou SimpleMind nebo iMindMap. Je skvělé si takovou myšlenkovou mapu uložit a mít ji k dispozici jako rychlé a velmi stručné poznámky, abyste na nic nezapomněli.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine