Skoncujte s prokrastinací jednou pro vždy

Ilustrační snímek

Máte problémy s neustálým odkládáním plnění svých úkolů na později? Přestaňte zkoumat, proč tomu tak je, a zaměřte se na konkrétní řešení tohoto problému. Zkuste si například udělat více přestávek. I když to na první pohled může znít nesmyslně, je to velmi účinná technika. Na následující netradiční způsoby, jak se vypořádat s prokrastinací upozornil server fastcompany.com.

1. Říkejte si, že nic neodkládáte

Výzkumy dokládají, že je velmi důležité, jak o svém problému mluvíme sami se sebou, uvnitř své hlavy. Ukázalo se například, že účinnější než říkat si, že něco „nesmíte dělat“, je říkat si, že to „neděláte“. Když tedy na vás přijde potřeba odložit nějaký úkol, řekněte si: „Já neodkládám.“ (nikoli „Nesmím to odkládat.“)

2. Dopřejte si více přestávek

Krátké intervaly, kdy se s přestávkami věnujeme určitému úkolu, jsou efektivnější než snaha zvládnout celý úkol v jednom delším časovém úseku. Můžete začít tzv. pravidlem dvou minut. Vyberte si část daného úkolu, která vám zabere pouze dvě minuty a splňte ji. Pokračujte s tím, že si vždy řeknete, že před sebou máte jen dvě minuty.

3. Nesoustřeďte se na svůj úkol

Představa úkolu, který neustále odkládáte, vás přirozeně stresuje. Soustřeďte se proto raději na to, jak skvěle se budete cítit, až tento úkol budete mít za sebou.

4. Potrestejte se za nesplnění úkolu

Jistě jste již slyšeli, že byste se měli něčím odměnit, když se vám podaří odolat a neodložit nějaký úkol na později. Negativní podněty však mohou být silnější než pozitivní. Zkuste se za každé odložení potrestat například tím, že si zkrátíte příští přestávku.

5. Nečekejte na nejvhodnější dobu

Spousta lidí se vymlouvá, že odkládají úkoly proto, že čekají na nejlepší příležitost, jak je splnit. Žádná nejvhodnější doba však neexistuje. Začněte hned.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company