Šest způsobů, jak čelit strachu a působit sebevědomě

Nejistota, nervozita, stres. Úspěšní manažeři a inspirativní lídři vypadají za každých okolností natolik sebejistě, že by se mohlo zdát, že nervozitu ani strach při jednáních a při rozhodování nepociťují. Tak to ale často není. Všichni pociťujeme strach, všichni neradi čelíme stresovým situacím, všichni jsme nervózní, když máme mluvit před lidmi. Někteří lidé se ale naučili nějakým způsobem svoje obavy překonávat, nenechat je na sobě znát a nepodléhat jejich vlivu. Zde jsou způsoby, jak se lze tuto schopnost naučit.

Ilustrační snímek

Pozitivní myšlení

Jak uvádí PsychCentral, pozitivní myšlení a dobrá nálada jsou protilékem proti strachu. Úspěšní lidé se udržují před důležitým jednáním nebo prezentací v dobré náladě, což u každého znamená něco jiného – poslech hudby, hovor s kamarádem, sport.

Znalosti a schopnost mít věci pod kontrolou

Když víte, o čem mluvíte, obecně jste méně nervózní. Strach má často reálný základ v neznalosti. Eliminujte tento zdroj obav tím, že na jednání budete chodit vždy perfektně připraveni a že budete mít skutečně hluboké znalosti ve vašem oboru.

Smíření se s tím, že něco nelze ovlivnit

Dalším častým zdrojem strachu je myšlenka, že některé věci nemůžete ovlivnit. Lidé pak mají pocit, že věci nemají pod kontrolou, a zde vznikají obavy. Cestou ven je smířit se předem s tím, že některé věci nelze ovlivnit, což vám ovšem nezabrání v tom, že podáte svůj nejlepší výkon v rámci možností, které máte.

Uchýlení se k racionálnímu myšlení

Strach a obavy jsou primitivní emoce, které neberou v úvahu logiku a které nám velí ukrýt se, utéct a dělat iracionální řešení. Úspěšní lídři a sebejistí a autoritativní jedinci jsou schopni se pomocí racionálního rozhodnutí od těchto emocí odprostit, soustředit se pouze a výhradně na konkrétní fakta a čísla a sami od sebe se částečně distancují.

Hledání řešení

Místo obav o problémech je pro obchod i pro vaši psychiku prospěšnější zaměřit se na hledání řešení. Nezdržujte se příliš dlouho u problémů, hledejte kompromisy a navrhujte nová řešení.

Krizové scénáře

Už jen pro vlastní klid je dobré mít předem připravené plány pro každou možnou krizovou nebo katastrofickou situaci, která by mohla ve vašem týmu nastat.

 

-mm-  

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central