Šest tipů, jak naplánovat efektivní a úspěšný team building

Team buildingové aktivity mohou plnit nezastupitelnou roli ve stmelování týmu a v utužování vztahů mezi jeho jednotlivými členy. Tým si navíc na nových situacích, se kterými se běžně v kanceláři nebo na pracovišti nesetkává, může ozkoušet a prověřit svoji organizovanost, své interní postupy a komunikaci. Zde je šest tipů, jak z team buildingu vykřesat pro váš tým maximum.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl Presentation Magazine.

Definujte, čeho chcete dosáhnout

Zaprvé je nutné ujasnit si, jakému cíli má team building sloužit. Chcete se jen bavit? Dozvědět se něco nového? Seznámit se lépe s novým kolegou? Nebo vyřešit nějakou neshodu v týmu? Všechny tyto otázky musíte brát v potaz při plánování vhodného team buildingu.

Zapojte členy týmu do plánování

To, že jste manažer týmu, ještě neznamená, že všechno musíte zařizovat jen vy. Zapojte do plánování i členy vašeho týmu a dejte jim tak i prostor si akci připravit částečně podle svých představ.

Mějte připravené i záložní plány

Zvláště pokud se jedná o aktivity, které jsou závislé na počasí nebo na jiných faktorech, které nelze ovlivnit, mějte připravený i záložní plán pro případ, že by nakonec okolnosti nebyly takové, jaké jste si je představovali.

Dejte pracovníkům určitý prostor

Nenuťte členy týmu dodržovat všechny postupy a plány tak, jak jste je naplánovali. Nebuďte mikromanažer, dejte jim určitý prostor improvizovat a upravovat si rozvrh částečně podle sebe a nedržte se striktně vámi definovaného plánu.

Ujistěte se, že se zapojují skutečně všichni

Nenechte, aby méně aktivní nebo tišší členové vašeho týmu zůstali během týmových aktivit stát pasivně opodál. Ujistěte se, že se zapojují skutečně všichni a že z team buildingu těží všichni členové týmu.

Zjistěte od týmu zpětnou vazbu

Po absolvovaném team buildingu zjistěte od jeho účastníků zpětnou vazbu, určete, jestli se dosáhlo vytyčených cílů, a případně své postupy do budoucna upravte.

 

-mm-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine