Šest principů vůdcovství Rudyho Giulianiho

Bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani dokázal za osm ve funkci obnovit veřejnou bezpečnost a ekonomický růst tohoto velkoměsta. Po teroristických útocích na Světové obchodní centrum získal za své vůdcovské dovednosti mezinárodní uznání. Nyní působí jako prezident a výkonný ředitel konzultantské společnosti Giuliani Partners. Minulý měsíc vystoupil na konferenci amerického Centra pro kreativní vůdcovství, kde odhalil šest principů vůdcovství, jež považuje nejdůležitější pro dosažení úspěchu.

- Vybudujte si pevné názory. Vůdce musí mít pevný základ toho, čemu věří a propojit jej s dlouhodobými cíli a vizemi. Pokud se budou soustředit více na popularitu, riskují ztrátu širšího pohledu na oblast své působnosti.

- Buďte optimisté. Vůdce, který je schopen představit si svůj úspěch, dokáže vidět lépe i jednotlivé kroky, které k němu povedou. Optimismus je magnet, který motivuje lidi, aby za ním šli.

- Mějte odvahu. Lidí se často domnívají, že nejsou odvážní, protože cítí strach. Pokud však chcete být odvážní, strach naopak potřebujete. Odvaha neznamená nemít strach. Strach je důležitý motivátor.

- Vytrvale se připravujte. Vůdce se musí neustále připravovat na možné překážky nebo příležitosti. Pochopitelně se vždy může přihodit něco neočekávaného, když ale budete připraveni na všechno ostatní, budete umět řešit i neočekávané.

- Sázejte na týmovou spolupráci. Vůdce individualista se může dostat do izolace. Proto je důležité pracovat s blízkým a důvěryhodným týmem. Soustřeďte se na své slabé stránky a vyvažujte je silou lidí okolo vás.

- Komunikujte. Pro vůdce je nezbytně nutné, aby o svých plánech a cílech dokázali komunikovat s ostatními. Být vůdcem má mnoho společného s tím, být učitelem a motivátorem.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership