Šest osobnostních charakteristik dobrého leadera

I když se výrazy „manažer“ a „leader“ často zaměňují, je mezi nimi velký rozdíl. Zatímco „manažer“ je jakýkoliv člověk na vedoucí pozici, „leader“ je vedoucí, který umí své podřízené skutečně nadchnout pro svoje vize a kterého ostatní rádi následují. V tomto článku si ukážeme, jaké vlastnosti musíte mít, abyste byli úspěšným leaderem.

Ilustrační snímek

Tento seznam přinesla webová stránka The Muse.

Průbojnost

Bez potřebné průbojnosti a bez sebevědomí není možné přenášet nad podřízené vize a motivaci. Sebevědomí naštěstí nemusí být jenom vrozené, ale dá se skrz dílčí návyky naučit.

Time management

Pozornost dobrého vedoucího nesmí těkat z jedné věci na další. Skvělý leader si musí umět dobře rozvrhnout čas, vždy se v daný moment naplno věnovat jenom jedné věci a plně se na ni soustředit.

Komunikace

I sebelepší vize nemůže vedoucí členům svého týmu předat, pokud neumí dobře a efektivně komunikovat. Proto je nutné, aby se na tuto schopnost zaměřil a využíval ji v praxi.

Integrita

I když určité změny názorů nebo přístupu jsou žádoucí na základě určitých změn, vedoucí by měl být konzistentní ve svých požadavcích, komunikaci, hodnotách a přístupu ke svým zaměstnancům tak, aby věděli, co se od nich chce a co od vedoucího mají čekat.

Trpělivost

Skutečný leader musí mít velkou trpělivost, a to hlavně kvůli tomu, že jeho podřízení budou práci vždy dělat trochu pomaleji a jinak, než jak by si ideálně představoval. Navíc práce s podřízenými vyžaduje hodně času a dlouhodobé úsilí. Proto je trpělivost u manažera absolutní nutností.

Tvrdé dovednosti

Mimo soft skills musí mít daný vedoucí i potřebné hard skills, tedy znalost daného oboru a detailů práce svých podřízených. Jedině tak je může efektivně vést.

 

 

-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse