Šest nejčastějších úrazů v létě

Ilustrační snímek

Léto, a zejména to prázdninové, se blíží. Ale pozor! Právě v tomto období prudce stoupá pravděpodobnost vzniku úrazu. ČSOB Pojišťovna sestavila podle svých statistik žebříček šesti nejčastějších úrazů, na něž by si lidé měli dávat obzvlášť pozor.

V letních měsících a za pěkného počasí, v době letních dovolených a školních prázdnin se zvyšuje koncentrace lidí v lesích, na cyklostezkách, koupalištích, hřištích a dalších lokalitách sloužících k relaxaci či sportu. A právě zde je riziko vzniku úrazu největší,“ uvedla ředitelka klientského servisního centra ČSOB Pojišťovny Iva Knapová.

Více než polovinu „letních úrazů“ tvoří šest typů poranění, kterým je ve většině případů možné zabránit prevencí. „Typickým příkladem jsou bruslaři na cyklostezce nejen bez přilby, ale i bez chráničů kolen a loktů,“ popisuje Iva Knapová z ČSOB Pojišťovny.

Léto také láká vyzkoušet stále odvážnější – a také riskantnější - oddychové sportovní činnosti, kdy často může dojít k přecenění osobních možností, ztrátě odhadu a pozornosti. „Nejen u dospělých se potýkáme se zvýšeným výskytem vážnějších úrazů způsobených přeceněním vlastních sil. Významný statistický podíl v tomto směru zaujímá i dospívající generace, včetně malých dětí. Vznik úrazu přitom může nejvíce ovlivnit člověk sám svým chováním a správným vyhodnocením situace, která mu může přecházet,“ upozornila Iva Knapová z ČSOB Pojišťovny.

Letních TOP 6 úrazů

Typ úrazu

Podílové zastoupení dospělí/děti

Tržné rány a odřeniny

22 % / 30 %

Pohmoždění dolní končetiny

16 % / 12 %

Podvrtnutý kotník

14 % / 13 %

Pohmoždění horní končetiny

13 % / 14 %

Vymknuté klouby horní končetiny

9 % / 11 %

Podvrtnuté koleno

10 % / 4 %

 

7 základní pravidel prevence nejčastějších letních úrazů

- Na kole, bruslích a motocyklech používejte vždy ochranné pomůcky (přilbu, chrániče…).

- Neskákejte do vody, kterou neznáte.

- Délku běžeckých, turistických a cyklistických tras volte přiměřeně svým schopnostem (často za vznikem úrazu stojí únava).

- V lese či po horách nechoďte v delších úsecích se skloněnou hlavou nebo blízko za sebou.

- Věnujte pozornost technickému stavu svého kola (sjetý vzorek, povolená brzdová lanka atd.), bruslí (sjetá kolečka či brzda) či motocyklu a koneckonců jakémukoliv dopravnímu prostředku.

- Buďte obezřetní při kontaktu s cizím psem, případně jinými zvířaty.

- Vyvarujte se konzumace alkoholických nápojů během rekreačních aktivit (kolo, brusle, koupání atd.).

Zdroj: ČSOB Pojišťovna - univerzální pojišťovna, člen mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje ČSOB Pojišťovna