Šest "NE" business networkingu

Ilustrační snímek

Patříte k lidem, kterým není příliš příjemné navazování vztahů s neznámými lidmi na různých společenských akcích? Pak vězte, že žádný mistr networkingu z nebe nespadl. Připravili jsme pro vás několik doporučení, čemu se vyhnout, aby se vám lidé nevyhýbali nebo si na vás neukazovali prstem, jakmile vstoupíte do sálu. Začněte tím, že si dáte předsevzetí poctivě na sobě pracovat a učit se krok po kroku.

Nerozdávejte vizitky

Nesnažte se dát svou vizitku všem lidem kolem sebe, aniž byste s nimi blíže promluvili. Chcete-li se s někým seznámit, musíte navázat konverzaci.

Nepředstírejte, že jste se už viděli

V lidech to vyvolává automatickou obavu, že jim chcete něco vnutit nebo prodat. Stejně tak jako v osobním životě by ani v byznysu neměl být žádný vztah postavený na lži.

Nemluvte příliš

Pozornost druhých si mnohem lépe získáte, když budete klást otázky a poslouchat. Čím více budete mluvit o sobě, aniž by se vás někdo zeptal, tím více budete druhé otravovat. Dávejte si také pozor, abyste věnovali plnou pozornost člověku, s nímž právě mluvíte. Dívat všude kolem se můžete později.

Nečekejte na kontakt

Pokud požádáte někoho ze svých známých, aby vás představil někomu dalšímu, převezměte iniciativu, jakmile se tak stane. Nemůžete čekat, že vám člověk, kterého vy chcete poznat, bude sám telefonovat, aby si s vámi domluvil schůzku. Oslovit jej musíte vy.

Nežádejte cizí lidi o doporučení

Nikdo, kdo vás nezná a nevěří vám nebude doporučovat vaše služby. To, že kolem sebe projdete na konferenci, opravdu nestačí. Vybudování vztahu vyžaduje čas a úsilí.

Neberte dříve, než něco dáte

Vaším cílem může být získat nový obchodní kontakt, novou obchodní příležitost nebo novou práci. Ze všeho nejdříve byste se však měli ptát, co můžete vy udělat pro druhé, nikoli oni pro vás. Zkuste něco nabídnout, aby vaše nové kontakty měli motivaci má to oplatit.

-kk-

Zdroj: FOXNews.com - webové stránky americké televizní stanice Fox News
Zobrazit přehled článků ze zdroje FOXNews.com