Sepište si seznam věcí, které nedělat

Seznam úkolů, které máte udělat, patří k nezbytným předpokladům dobrého time managementu. Existují však i důvody, proč si sestavit seznam toho, co dělat nemáte.

Možná je to překvapivé, ale seznam věcí, které nedělat, je pro váš úspěch ještě zásadnější než seznam úkolů ke splnění. Proč?

Protože seznam věcí, které nedělat, obsahuje strategické věci, nikoli pouze položky taktické povahy, které běžně píšeme na seznamy úkolů.

Ilustrační snímek

Podle článku na webu addicted2success.com nám seznam věcí, které nedělat, pomůže dostat z života některé nežádoucí činnosti. Abyste si svůj seznam sepsali, musíte si odpovědět na následující 3 otázky:

1) Jaké činnosti jsou pro vás ve skutečnosti pouhým prokrastinováním?

Pokud se vrháte na nové nápady uprostřed aktuálních projektů, měli byste je odložit a pak se k nim vrátit až později. Musíte si umět udělat čas na to, co máte dokončit nyní.

Proto odložte denní snění stranou a nepřemýšlejte o tom, co byste mohli dělat. Takové plané přemítání určitě patří na seznam věcí, které nedělat.

Pokud skutečně chcete dokončit své současné projekty, měli byste si zakázat plánovat další aktivity. Vrátit se k nim můžete až poté, kdy dokončíte ty současné.

2) Co z vás vysává energii?

Které činnosti snižují vaši produktivitu? Je to e-mail? Tak si nastavte pravidlo, že nebudete kontrolovat e-maily před polednem. Nebo vás ubíjejí ranní porady? Nebo telefonáty?

Vše, co vás odvádí od práce nebo vám bere energii, by se mělo ocitnout na vašem seznamu zakázaných činností. Například pro vyřízení telefonátů si můžete stanovit den – třeba jen každé úterý.

Dostaňte na seznam vše, co vás zdržuje, a uvolněte si ruce pro to, co je skutečně důležité.

3) Co prostě není produktivní?

Samozřejmě není dobré, pokud vás každých 10 minut vyrušuje telefon. Odpovídání na zprávy a posty na sociálních sítích vás také může řádně zdržet. Podobné činnosti a aktivity jsou jasní kandidáti na přidání na váš seznam.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success