Sedm tipů pro řízení týmové morálky

Jak si udržet morálku zaměstnanců v současné nejisté době?

- Nepropadejte depresi. Nezapomínejte propagovat své úspěchy. Udržujte ducha toho, co zajišťuje chod vaší společnosti a snažte se měnit obavy ve výchozí kroky pro povzbuzení.

- Buďte otevření. Pokud svému týmu otevřeně neřeknete, co de děje, přijdete o důvěru a vaši zaměstnanci si najdou vlastní, méně lichotivé verze událostí.

- Řekněte lidem, jak se jich situace dotkne. Širší perspektiva – jako např. čísla, nadbytečnost nebo restrukturalizace – je důležitá. Nezapomínejte však ani na menší události. Pokud zaměstnancům omezíte možnosti stravování nebo cestování, vysvětlete jim proč.

- Buďte konzistentní. Vaši nadřízení nemohou oznamovat vysoké výdaje, zatímco všem ostatním budou kázat o utahování opasků.

- Používejte správné kanály. I když upřímný e-mail shora může zafungovat z širšího hlediska, komunikace tváří v tvář je nezbytná pro sledování reakcí zaměstnanců a možnost uklidnit je.

- Zapojte zaměstnance. Využijte intranet k vyjádření obav svého týmu a požádejte o doporučení, jak se zlepšit. Nabídněte určitou odměnu a sledujte nové myšlenky.

- Použijte svou fantazii. Ani v dnešní době se nemusíte vzdát oslav. Možná pro svůj tým neuspořádáte večírek se šampaňským, ale máte celou řadu jiných možností – od odpoledního čaje až po víkendové kempování.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today