Sedm tipů, jak omezit stres v práci i v životě

Dlouhodobý stres je takový tichý zabiják. Nejenže postupně ničí naši efektivitu a produktivitu, ale postupně vede i k větší chybovosti, zdravotním problémům a psychosomatickým projevům. Vysoký tlak, vyhoření, větší sklon k depresím a duševním poruchám. To vše může způsobit stres a proto se v dnešním článku podíváme na sedm tipů, jak omezit stres v práci i v životě. Tyto tipy můžete jak praktikovat sami na sobě, tak je předat svým podřízeným a pomoci jim tak bojovat proti chronickému stresu.

Ilustrační snímek

Dechová cvičení

Podle PsychCentral se vyplatí každý den pouhých pět minut provozovat dechová cvičení. Sedněte si v klidné místnosti, nadechujte se nosem a vydechujte ústy a dodržujte nádech 4 vteřiny a výdech 8 vteřin.

Jasný plán na každý den

Stres má často původ v nejistotě, chaosu a zmatečnosti. Těmto věcem zabráníte tak, že si na každý den připravíte jasný plán a budete se ho držet.

Fyzické cvičení

Ve zdravém těle zdravý duch. Nepodceňujte důležitost fyzického cvičení, které je základem klidné a uvolněné mysli, a pokud například neběháte nebo neplavete, tak alespoň choďte na dlouhé procházky.

Dodržování pravidelného režimu

Moderní technologie, světla, elektřina a počítače nám umožňují žít nezávisle na přirozených rytmech přírody. Abyste dosáhli duševní pohody, musíte se těmto přirozeným rytmům opět přiblížit a dodržovat pravidelný režim.

Spánkový režim

Jestliže spíte málo, nekvalitně nebo nepravidelně, vaše mysl nemá možnost regenerovat a vaše tělo produkuje zvýšené množství stresových hormonů.

Nebát se říkat „ne“

Příliš mnoho stresu pramení z toho, že dotyčný člověk neumí odmítat požadavky svého okolí. Zdravý a udržitelný přístup k práci ale znamená, že máte určené priority a na některé požadavky zkrátka řeknete „ne“.

Nezanedbávat své koníčky a věci, co nám přináší radost

V pracovním shonu a napjatém programu často zapomínáme na prosté věci, které nám přináší radost. Nezapomínejte se věnovat svým koníčkům a nezanedbávejte činnosti, které nemají žádný jiný smysl, než že vám přináší čirou radost.

 

-mm-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central