Sedm tipů, jak být produktivnější v čemkoliv, co děláte

Produktivita a efektivita práce nejenže vám umožní udělat stejné množství práce v kratším čase, ale navíc vám umožní tuto práci vykonat kvalitněji a uvolní vám prostor pro strategické plánování a jiné, často opomíjené aktivity, mezi které patří například relaxace. Produktivnější lidé jsou nejen výkonnější, ale především šťastnější a odpočinutější. Zde je sedm tipů, jak být produktivnější, ať už se jedná o výkon vašeho zaměstnání, určitou kreativní činnost nebo jakoukoliv jinou aktivitu.

Ilustrační snímek

Nezapomínejte na přestávky

Zdánlivě tvrdě pracující lidé si nedávají dlouhé hodiny žádné přestávky, ale pravda je taková, že právě tím výrazně snižují efektivitu své práce a nakonec udělají práce méně, než kdyby si přestávky pravidelně dělali.

Kvalitně se stravujte a dodržujte pitný režim

Ochuzovat se na jídle, nebo ještě hůře na pití, kvůli práci, vám nejenom sníží efektivitu udělané práce, ale ještě vás dlouhodobě ohrozí na zdraví.

Dejte pozor, zde se nedopouštíte „prokrastinace prací“

Někteří pracovníci pořád pracují, ale ve skutečnosti většinou dělají na rutinních, nesystémových a neurgentních úkolech, které sice oficiálně prací jsou, ale v reaálu se jedná o jakousi prokrastinaci prací.

Přivstaňte si, ale jenom pokud vám rána svědčí

Mnoho odborných textů uvádí vstávání brzy ráno jako cestu k efektivní práci, ale pokud vyloženě nejste ranní ptáčata, můžete tímto „zvykem“ přivodit více škody, než užitku.

Delegujte práci

Zaměřte se více na spolupráci, týmovou práci a delegaci úkolů na svůj tým a přestaňte se všechno snažit dělat sami.

Zapomeňte na multitasking

Jak uvádí blog Briana Tracyho, umění soustředit se na více věcí najednou je mýtus. Spíš se jedná o skákání od jedné věci k druhé. Lepší je plně se soustředit na daný úkol, který právě děláte.

Nebuďte perfekcionisty

Pokud budete trávit příliš času nad detaily, ztratíte nadhled nad věcí. Naučte se dodržovat priority a nezdržovat se s nepodstatnými věcmi.

 

-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com