Sdělte svá tajemství nebo kreslete: Tipy, jak nastartovat prezentaci

Máte před sebou publikum, které není příliš velké a lidi v něm se navzájem znají. I v tomto případě je však důležité umět prolomit ledy. Zkuste je požádat, aby každý napsal na papírek nějakou zajímavost o sobě. Mělo by to být něco, co o nich nikdo neví. Poté všechny papírky posbírejte a nechte publikum hádat, kdo které napsal. Stačí když z hromádky vyberete jen několik papírků. Úspěch je zaručen.

Zbytek papírků si můžete nechat a využít k nalákání publika k návratu z přestávky na kávu nebo oběd, kdy jim sdělíte dalších několik zajímavostí. Touto cestou pravděpodobně dojde k několika opravdu zajímavým a zábavným odhalením. Uvést prezentaci podobným prolomením ledů je vždy dobrý nápad. Web presentationmagazine.com pro nás připravil ještě několik dalších doporučení.

Nakresli svůj příběh

Každý nakreslí několik políček - scén ze svého života, kterými ve zkratce odvypráví svůj životní příběh. Potom si účastníci mohou své obrázky navzájem ukázat v malých skupinkách, náležitě je vysvětlit a okomentovat.

Nakresli mi kopii

Požádejte publikum, ať utvoří dvojice. Poté jeden v páru nakreslí jednoduchý obrázek pro toho druhého, ale tak, aby ho ten druhý neviděl. Následně musí svého partnera instruovat tak, aby nakreslil co nejpřesnější kopii originálního obrázku. Instrukce smí být samozřejmě pouze slovní, nesmí se ukazovat. Na překreslení má dvojice jen několik minut. Až čas vyprší, bude ukázán původní obrázek a oba dva tak získají možnost srovnání. V této hříčce se skrývá i ponaučení: mentoři a učitelé se až příliš často spoléhají na verbální komunikaci. Jednoduchý obrázek ale často může některé myšlenky ilustrovat mnohem lépe.

Narozeninová otázka

Když čelíte opravdu početnému publiku, zkuste položit následující otázku: kolika lidí se budete muset zeptat na datum narození, dokud nenajdete 2 jedince, kteří se narodili ve stejný den a ve stejný měsíc. Zeptejte se na jejich tipy a zapište je na tabuli. Potom se ptejte jednoho po druhém na data narození a opět je zapisujte na tabuli. V průměru vám bude stačit zeptat se jen 26 lidí na to, abyste našli shodu.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine