Šance je jen jedna

Všichni víme, že už nebudeme mít další příležitost udělat první dojem. Podle psychologů máme na vytvoření prvního dojmu dokonce jen sedm až sedmnáct vteřin. Jak tedy zapůsobit pozitivně?

- Udělejte druhou osobu středem pozornosti. Ukažte od začátku, že je důležitější než vy. Nemluvte stále jen o sobě a poskytněte dostatek prostoru, aby mohl mluvit váš partner.

- Učte se naslouchat. Poslouchejte a dávejte najevo, že posloucháte. Přitakávejte, klaďte doplňující otázky. Pracujte také s řečí těla. Udržujte především oční kontakt.

- Používejte jméno druhé osoby. Oslovujte nové lidi jménem. Ukážete tím, že jste jméno zaznamenali a navíc rozhovor bude působit osobněji.

- Pozor na humor. I když dobrý vtip může pomoci rozehřát ledy mezi vámi, vyhýbejte se sarkastickým poznámkám. Nemůžete vědět, jak je dotyčný citlivý a nevhodné vtipy mohou mezi vás postavit neproniknutelnou bariéru.

- Nemusíte mít pravdu. Konfrontace s někým, koho jste právě poznali, poškodí vaše vztahy dříve, než se stačí rozvinout. Než se pustíte do polemizování, získejte si proto nejprve důvěryhodnost.

- Vhodně se oblečte. Svým oblečením dáváte najevo, jak si druhé strany vážíte. Oblékejte se proto tak, jak chcete působit - například ne pro práci, kterou máte, ale pro práci, kterou chcete získat.

- Věnujte pozornost stylu své mluvy. Individuální styl mluvy má na první dojem velký vliv - často větší, než si myslíme. Druzí podle slov, která volíme, hodnotí naši inteligenci, kulturní úroveň, vzdělání nebo vůdcovské schopnosti. Mluvte proto tak, aby vám bylo rozumět. Přirozeně gestikulujte.

-kk-

Zdroj: Sales HQ - on-line komunita pro odborníky v oblasti prodeje
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales HQ