Šampióni v těžké rovnováze

Organizace, které pomáhají svým zaměstnancům vyvážit pracovní životy s osobními se rychle dostávají do popředí zájmu a úspěchu. Podniky dnes běžně fungují 24 hodin denně po celý týden. Zároveň zažíváme i značné demografické a generační změny. Například ve Velké Británii budou podle odhadů organizace **Work Foundation** do roku 2010 představovat osmdesátiprocentní nárůst pracovní síly ženy. Naroste i počet starších zaměstnanců, jejichž měnící se priority budou vyžadovat flexibilitu pracovní doby, aby na nějakém místě setrvali. Často diskutovaným problémem je například onemocnění dítěte, jehož rodiče oba pracují.

Na Novém Zélandu uděluje organizace **Equal Employment Opportunities Trust** každoročně podnikům ceny za péči o zaměstnance, tzv. Work & Life Awards. Článek se proto inspiroval vítězi a popisuje konkrétní řešení místních firem. Největší místní správní orgán Auckland City (téměř 2000 geograficky rozmístěných zaměstnanců) například s úspěchem spustil program proti domácímu násilí, kdy každý zaměstnanec dostal balíček s čokoládovým vejcem a sloganem „Vejce se lehce rozbijí, tak jako lidé.“ Následovalo pořádání diskusních skupin a workshopů, nabídka profesionální pomoci.

Bankovní společnost **Westpac** (6000 zaměstnanců po celém Novém Zélandu) pak pro své zaměstnance zřídila program zahrnující prevenci sexuálního obtěžování, dvanáctitýdenní placenou rodičovskou dovolenou, vhodné podmínky pro kojení, zdravotní výchovu, přípravu na důchod apod. Úspěšnost programu dokazuje vyšší morálkou, produktivitou, kreativitou a retencí zaměstnanců. Mezi malými podniky podobně uspěla například nezisková organizace MDA, která se zabývá pomocí lidem s neuromuskulárními problémy. Pracoviště byla například upravena pro potřeby vozíčkářů, opatřena výtahy. Zavedla se flexibilní pracovní doba, placená mateřská a studijní dovolená, mzda na základě výkonnosti či například možnost zaměstnanců stát se členy odborných organizací.

**Datum vydání:** XI/2003

Zdroj: NZBusiness Magazine - Novozélandský magazín pro inovátory a podnikatele.
Zobrazit přehled článků ze zdroje NZBusiness Magazine