Rozvoj zaměstnanců očima šesti odborníků

Již po tisící uslyšíte, že lidé jsou vaším největším jměním a potřebujete je rozvíjet se stejnou péčí, jakou věnujete svým produktům a systémům. Členové profesní organizace CIO Executive Council v článku hovoří o programech rozvoje zaměstnanců a o tom, jak dostat co nejvíce z investic do lidského kapitálu.
1. *Chození po chodbách*. Jednání senior manažerů nejsou tím pravým místem, kde pochopíte aspirace vašich zaměstnanců. Je lepší chodit po podniku a mluvit s pracovníky na různých pozicích, abyste rozuměli jejich potřebám a přáním.
2. *Vytvoření integrovaného pracovního modelu*. V jisté firmě neexistovalo jiné pojmenování pracovníků než systémový analytik. Nový manažer definoval čtyři odlišné disciplíny – aplikace, infrastruktura, obchodní operace a management. Rozvojový program pak byl úspěšnější, protože integroval jednotlivé disciplíny s platy, dovednostními požadavky, roční hodnotící proces a další. Firma lépe vidí jednotlivé dovednosti a lidé rozumějí svému potenciálu rozvoje.
3. *Spuštění reklamní kampaně*. Stejně jako jakákoli jiná důležitá iniciativa, i nový rozvojový program pro zaměstnance potřebuje včasný a efektivní komunikační plán.
4. *Opatrné ustanovování lídrů*. Úspěšní projektoví lídři nemusí nutně být výbornými manažery. Jsou lídři úspěšní ve vedení a motivování lidí i když jde do tuhého?
5. *Jednotný obchodní výcvik*. Jedna společnost si najala konzultanta, který vytvořil speciální výcvik pro IT tým zahrnující dodavatelský řetězec, plánování nabídky a poptávky, marketing, sestavování rozpočtu, finance, prostě vše potřebné pro porozumění celému byznysu.
6. *Využití vzájemného výcviku*. Zprostředkujte setkání všech oddělení a výměnu informací napříč firmou. „Cross-training“ ale musí být dobře naplánovaný.
-ba-
Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com