Rozvoj lídrů: Riskovat se musí

Ilustrační snímek

Lídři se učí v situacích, kdy musí projít náročnou a obtížnou zkouškou. Když jsou hozeni do vody a musí plavat, aby se neutopili, naučí se toho hodně. Zadávat lidem, jejichž leadership chceme posílit, skutečně náročné a rizikové úkoly, je vždy hra s nejistým výsledkem. Mentoři a manažeři, kteří chtějí rozvíjet své podřízené, ale některá rizika musí přijmout. Jinak totiž své zaměstnance rozvíjet nemohou.

Náročné úkoly jsou nezbytné. Nemůžete sázet na jistotu, musíte trochu zariskovat. Lídři zítřka jsou rozvíjeni díky tomu, že jejich nadřízení přijmou tato přiměřená rizika. Musí být ale skutečně přiměřená, protože samozřejmě nechcete ohrozit celou firmu nebo její velkou část tím, že by váš podřízený kriticky důležitý úkol nezvládl. Je důležité správně vyvážit náročnost úkolu a to, jak velké problémy by znamenalo jeho nezvládnutí ze strany pracovníka, kterého chcete rozvíjet. Jak tuto rovnováhu najít? Web smartblogs.com radí následující.

1) Zamyslete se nad možnými následky

Nezadávejte příliš složité a problematické úkoly. Úkol by měl poskytnout prostor pro rozvoj, poznávání nových věcí a trochu toho úsilí. Když se něco pokazí, nesmí to mít potenciál vyvolat katastrofu.

2) Spočítejte si rizika

Když chcete rozvíjet své podřízené, musíte dobře odhadnout jejich schopnosti. Podívejte se, jakých výsledků dotyční dosáhli v minulosti. S jakými výzvami už si zvládli úspěšně poradit? Také se zamyslete nad tím, jaké náklady způsobí jejich případný neúspěch.

3) Pozor na poškození reputace

Nezapomeňte do své úvahy zahrnout i možné dopady na pověst vašich pracovníků, ale i na pověst vás samotných. Pokud si nedokáží poradit s příležitostí, kterou jste jim dali, nesmí je to ohrozit. A nesmí to ohrozit ani vás.

4) K omylům dojde

Smiřte se s tím, že k chybám dochází. Jde o proces učení, takže nějaké přehmaty nastanou. Učení nebývá snadné. 

-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com