Rozhovor s velkým lídrem - Billem Georgem

Bill George ví o vůdcovství své. Public Broadcasting Service ho jmenovali jedním z 25 top lídrů za posledních 25 let. Učí na Harvardské obchodní škole manažerské praktiky.

Jeho kniha True North je založena na průzkumu a rozhovorech se současnými 125 top lídry. Kniha se mimo úspěchu slavných zabývá i profesními nezdary, emočními změnami, osobními tragediemi a žalem a jejich dopadem na to, jak lídři vedou ostatní.

Šedesátiletý George také ví své o zaměstnaneckých motivačních pobídkách. Byl odpovědný za vedení a motivování ve firmě Medtronic, vedoucí v oblasti zdravotnické techniky, se 4000 zaměstnanců po celém světě. Jedním ze způsobů, jak tady odměňují zaměstnance, je cesta na Havaj spojená se setkáním s člověkem, který je duší firmy.

Pobídky mohou mít nezamýšlené následky a z toho důvodu je George toho názoru, že je potřeba opatrné volby, aby nebyly příliš silné. To pak v některých případech mohou vést lidi k podvodnému jednání.

Dále velmi uznává jako skvělý motivátor osobní zapojení top managementu. Osobně trávil s prodejci hodně času na cestách za zákazníky a v případě, že se jednalo o obtížného klienta byla přítomnost někoho z managementu velmi pomocná.

Podle něj se každý rodí s potenciálem vést. Odmítá názor, že se někdo lídrem narodí a jiný ne. Nabízí následující vizi „autentického“ lídra: Je více zainteresován v napomáhání lidem, které vede, aby „to dokázali“ než mocí, penězi nebo osobní prestiží. Našel si styl adekvátní ke své osobnosti, charakteru a silným i slabým stránkám. Inspiruje kolegy a spojuje je pro společnou věc a hodnoty. Úspěšný lídr vede srdcem, nikoliv hlavou. Nejsou mu cizí empatie, soucit a odvaha. Také má schopnost vytvářet hluboké, dlouhodobé a upřímné vztahy.

-av-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine