Rozhovor EduCity: O aktuálních otázkách finančního poradenství

Trh finančního poradenství se v posledních letech rychle mění nejen v důsledku finanční krize, ale i regulace a měnících se potřeb klientů. O těchto tématech mluvil v rozhovoru pro vzdělávací portál EduCity jednatel společnosti ALFA Finance Aleš Menšík.

Zatímco v minulosti existovalo mnoho tzv. finančních poradců, jejichž kvality nedosahovaly potřebné úrovně, dnes tuto situaci částečně vyřešila povinná registrace na zprostředkování pojištění u ČNB. Podle Aleše Menšíka je však i test potřebný k získání této registrace nedostatečně náročný a navázaný na praxi.

V souvislosti s finanční krizí upozorňuje zejména na to, aby si lidé dali pozor na problémy spojené s platební neschopností spotřebních úvěrů a kreditních karet. „Odsuzujeme a varujeme před vybízením k utrácení formou kreditních karet," říká.

Zdůrazňuje důležitost vzdělávání zaměstnanců v oblasti finančního poradenství , která se pak odráží na lepší úrovni služeb a spokojenosti klientů. Zastává také názor, že motivace těchto zaměstnanců výší provize je ta nejnižší forma motivace.

Hovoří také o otázce etiky v této profesi, nedomnívá se však, že by z tohoto důvodu bylo třeba stát se členem některé ze současných profesních organizací. „Jsem přesvědčen, že etika je dána firemní kulturou a důvěryhodnost složením pracovníků každé firmy. Rozhodně si nezvýšíte na trhu důvěryhodnost, když jste členem nějaké asociace," dodává

-kk-

Zdroj: EduCity - největší portál s nabídkou vzdělávání a poradenství v České republice
Zobrazit přehled článků ze zdroje EduCity