Rozhoďte sítě

Období vánočních svátků a konce roku je vhodnou příležitostí pro budování kontaktů. Oslavy nabízejí především podnikatelům a manažerům možnost setkání s mnoha lidmi, kteří mohou být užiteční v nejrůznějších směrech. Článek nabízí několik rad, jak budování kontaktů dobře rozvinout.

- Uspořádejte setkání před večírkem. Když vás někdo pozve o svátcích na párty, využijte to ve svůj prospěch. Kontaktujte důležité lidi, o nichž víte, že na tento večírek také půjdou a pozvěte je na setkání do vašeho domu, abyste mohli vyrazit společně. Cestou se můžete například zastavit na skleničku, čímž si pojistíte kontakt s těmito osobami, k němuž by na večírku plném lidí nemuselo dojít.
- Najměte řidiče nebo jeho roli hrajte sami. Pokud se na párty chystáte pít, nespoléhejte na taxi a objednejte předem řidiče, který bude k dispozici hostům. Jestliže pít nebudete, můžete řidiče zastat sami. Hostům tím nabídnete cennou službu a získáte si pozvání na řadu dalších společenských akcí.
- Pozvěte se. Pokud nedostanete pozvání na některý důležitý večírek, neostýchejte se kontaktovat někoho, kdo by vám pozvánku mohl zajistit. Konec roku je obdobím, kdy jsou všichni vřelejší a odvaha může být vaší výhrou.
- Zpívejte. Projevte svátečního ducha a schopnost užívat si. Jste-li hostitelé, nezapomeňte na sváteční párty pozvat dobrého klavíristu, abyste si mohli zazpívat kolektivně.
- Oživte rodinné kontakty. Po všech snahách vybudovat si vztahy v obchodní sféře můžete být překvapeni, kolik možností nabízí vaše vlastní rodina.
- Neslavte za každou cenu. Pokud se vám konec letošního roku nehodí, existuje řada dalších příležitostí setkat se s přáteli a zajímavými lidmi. Vyberte si jiný den (narozeniny, jiný svátek) a kontakty můžete budovat v příjemnější atmosféře.
- V kanceláři rozdejte to, co je opravdu důležité. Kolegům a zaměstnancům napište ruční poděkování. Upřímné myšlenky pro ně budou hodnotnější a důležitější než neosobní, byť drahé, dárky.

-kk-

**Datum vydání:** XII/2004
Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com