Role lidí ve světě počítačů

Nemáme už věci pod kontrolou? Je pravdou, že dnes už sami dovedeme opravit jen málo věcí. Opravovat porouchané zařízení podomácku prostě už není možné. Jednoduché, vyměnitelné součástky byly nahrazeny drahými, integrovanými.

Výrobky jsou také méně mechanické, zato obsahují více elektronických součástek. I motor ve vašem autě je ovládán počítačem.

Technologie se tak stala jakousi černou skříňkou, které, když si to řekneme upřímně, moc nerozumíme. Leckdy si nejsme tak úplně jisti, jak to uvnitř funguje. V matematice nám pomáhají kalkulačky, přidaly se počítače a dnes už i mobilní telefony.

Papírové mapy zastarávají s tím, jak se rozvíjejí naše telefony – a autonomní auta pro papírové mapy také nevěstí nic moc dobrého.

Umělá inteligence přichází

Zdá se to být nevyhnutelné. Celý technologický rozvoj má nejspíše 2 možné výsledky. Stroje budou inteligentnější než lidé (superpočítače už lidi porazily v obdobě soutěže Riskuj!, ve hře Go či v pokeru.

Druhou možností je, že umělá inteligence bude spíše něčím, co posílí naše mozky. Budeme díky ní mentálně hbitější a efektivnější. Znamenala by pak pro nás to samé, jako například znamenala auta v tom ohledu, že výrazně posílila naši mobilitu. Umělá inteligence by byla prostě nástrojem, jak posílit naše vlastní kapacity.

Jakou hodnotu mohou v budoucnu lidé vytvářet?

Může se zdát, že ve světě inteligentních strojů prostě nebudeme mít své místo. Zkusme se však ptát, jakou roli bude hrát naše iracionální stránka. Je k ničemu, nebo nás činí unikátními? Naše iracionální rozhodnutí často vedou k nepředpokládaným pokrokům, upozorňuje článek na znalostním portálu prestižní obchodní školy INSEAD.

Tato rozhodnutí činí naši existenci bohatší a barevnější. Inteligentní stroje by nám tak mohly umožnit plnit úkoly co nejefektivněji. Lidé by se na počítačích nestali tak úplně závislými. Poznatky, které by nám algoritmy připravily, bychom právě my kriticky hodnotili a někdy se mohli rozhodnout je ignorovat.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge