Role, které si z dětství přenášíme do pracovních vztahů (1/2): Příběh Lucy

Pokud jste vyrůstali v prostředí, kde jste potlačovali svou vlastní asertivitu nebo jste necítili lásku ze strany rodičů, může to hluboce ovlivnit role, které budete v budoucnu hrát, například v práci.

Vaše pocity a nevyslovená přání se projeví právě v rolích, které budete zastávat. Budete kolega rebel nebo budete dosahovat skvělých výkonů, ale jen proto, aby vás ostatní akceptovali? Všechno to začíná u našich časných, emočně silných vztahů.

Ilustrační snímek

Příběh o tom přinesl článek na znalostním portálu obchodní školy INSEAD.

Je o ženě jménem Lucy, která odváděla špičkové výkony a dosáhla mnoha úspěchů pro sebe i pro svůj tým. Dokonce i její vztahy s kolegy v týmu byly dobré, stejně jako vztah s nadřízeným. Pocit, který Lucy neustále pronásledoval, však byla podivná nespokojenost.

Obrat v příběhu Lucy přinesla poznámka, kterou pronesl jeden její blízký přítel. Řekl, že její šéf je úplně stejný jako její sestra. A skutečně, byly tam důležité paralely.

Stejná role doma i v práci

Starší sestra Lucy obvykle překonala v rodinných diskuzích (například o tom, kde se najíst, nebo na jaký film se dívat). Lucy se obvykle podvolila, aby neohrozila harmonické vztahy, které byly pro rodinu velmi důležité.

Obecně se dalo říct, že Lucy si se sestrou dokázala vybavit mnoho krásných, šťastných vzpomínek. Pravdou však bylo, že starší sestra hrála v jejich vztahu dominantní roli. Lucy byla podřízená, mladší sestra. A její vztah k šéfovi byl velmi podobný.

Lucy svého šéfa měla ráda, ale nedokázala se vedle něho prosadit. Chtěla podávat skvělé výkony, stejně jako to uměli její sestra a šéf. V obou vztazích však končila jako ta, která potlačuje svou asertivitu. Pro sestru i šéfa bylo fajn mít ji po ruce, ale to bylo vše, protože ona se vždy podvolila, aby neohrozila harmonii v kolektivu.

Nejste na tom náhodou podobně? Co udělala Lucy a co můžete udělat i vy pro sebe? Dozvíte se v druhé části článku.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Role, které si z dětství přenášíme do pracovních vztahů (1/2): Příběh Lucy

Aktuální

Role, které si z dětství přenášíme do pracovních vztahů (2/2): Nejste Lucy?