Říct ne je těžké, ale často nezbytné

V některých situacích můžete cítit, že je riskantní váhat nebo klást další otázky. Někdy je však třeba říct ne. Mnoho lídrů například odsouvá nepříjemné rozhovory, které jsou potřeba, když se jejich podřízení začnou chovat špatně. Pokles standardů a rozvoj špatných návyků je třeba řešit včas.

Ilustrační snímek

Říct ne je často klíčové pro to, abyste jako lídři fungovali. Když je třeba, ozvěte se. Nejprve je nutné rozpoznat situace, kdy by vás něco mělo trknout a varovat. Abyste se s takovými situacemi vypořádali, musíte dojít ke vědomému rozhodnutí – a dobře promyslet, co všechno je v sázce, radí nám web strategy-business.com. Kdy tedy říct ne?

1. Máte slíbit něco, co nemůžete splnit

Je lepší lidi zklamat teď, než riskovat svou pověst a důvěryhodnost. Buďte realističtí ohledně toho, co můžete splnit. Zkuste raději navrhnout jinou alternativu.

2. Máte pocit, že to prostě není správné

Naše intuice a pocity nám občas prozradí, že se situace nebezpečně chýlí ke špatnému konci. Pokud se vám něco nezdá, najděte si chvilku na pečlivé uvážení. Co vám vadí? Jaké následky to přinese?

3. Vypadá to, že nemáte jinou šanci

Když vám někdo říká, že nemůžete odmítnout, měl by vás takový velký tlak varovat. Vždy máme na výběr, jen může jít opravdu o hodně. Je naše zodpovědnost rozpoznat, kdy jde o mnohem víc než jen o jeden dokončený projekt nebo splněný termín.

4. Věci začaly žít vlastním životem

Jakmile se někdo pro něco rozhodne, obvykle se toho drží, i když to tak úplně nefunguje. Aby se tato hybnost překonala, zavedli lídři například ve zdravotnictví nebo letectví protokoly, které těm, kdo rozhodují, umožňují zastavit se a prověřit data. Požádejte tedy svůj tým, aby sestavil seznam domněnek, které jsou v pozadí jejich plánu, a pak udělejte rychlý test, kterým znovu ověříte fakta.

-jk-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business