Richard Branson: Co mě podnikání naučilo o leadershipu

V byznysu lze hodně věcí naplánovat. Přesto manažeři a podnikatelé neustále řeší záležitosti, které nejdou podle plánu a mohou skončit i úplným fiaskem.

Z každého neúspěchu bychom se měli poučit a jít dál jinými cestami, abychom neopakovali tytéž chyby.

Myslí si to i britský miliardář a majitel značky Virgin Richard Branson.

Ilustrační snímek

V nedávném článku na svém blogu vysvětluje, že během desítek let ve světě byznysu musel zavřít několik firem, což nebylo příjemné, ve výsledku však zásadní.

Podělil se o následující lekce leadershipu, které vyplynuly z jeho neúspěchů a považuje je za stěžejní pro všechny podnikatele a vedoucí pracovníky.

1. I cesta může být cíl

Nejde o to, k jakému cíli směřujeme, ale jak tam směřujeme. Když Richard Branson zpětně přemítá o nejlepších momentech svého podnikatelského života, nemyslí na hospodářské výsledky nebo získaná ocenění.

Vybavuje si oslavy dílčích úspěchů se zaměstnanci. Podnikatelům proto doporučuje, aby byli žili cestou ke svému cíli, nikoli jen cílem samotným.

2. Buďte optimisté

Řada lidí vnímá neúspěch v podnikání jako osobní selhání a velkou citovou újmu. Richard Branson doporučuje zachovat si pozitivní přístup, i když se zrovna nedaří.

Optimismus vám pomůže udržet soustředění na budoucnost a naději na úspěch. Váš osobní postoj je základem toho, jak vypadá váš život i byznys.

3. Neúspěch neznamená konec

Součástí konsorcia Virgin byly již stovky firem, z nichž některé musely skončit. I když to nebylo jednoduché, skončit s určitou částí podnikání může být zásadní pro další fungování vašeho byznysu. Důležité je dívat se dopředu a začínat s novými věcmi.

Buďte stateční.

-kk-

Zdroj: Richard Branson's blog - blog Richarda Bransona na stránkách jeho společnosti Virgin
Zobrazit přehled článků ze zdroje Richard Branson's blog