Relaxace není jen zábava, vyžaduje trénink

Pokud se cítíte neustále unavení, pravděpodobně neumíte správně odpočívat. K efektivnímu odpočinku přitom stačí jen chvilka denně. Efektivní odpočinek popisují v knize Relaxace v každodenním životě francouzští autoři Charly Cungi a Serge Limousin: „Relaxace je metoda, která podporuje fyzický a duševní klid, stejně tak udržuje optimální hladinu klidu a napětí z hlediska efektivnosti, tedy ani příliš nízkou, ani příliš vysokou v různých situacích, ve kterých se nalézáme.“

Každý člověk by si měl sám položit otázku, zda je schopen relaxovat. Řada z nás si totiž zvykla neodpočívat dostatečně, být stále v napětí a zapomněla, jak se uvolnit. Ke správnému uvolnění je třeba zklidnit dech, uvolnit svaly i myšlenky. Kniha popisuje jednoduché cviky pro stresované. Výbornou relaxační technikou je například vnímání vlastního pravidelného dechu.

Relaxovat však můžeme všemi smysly – dívat se, poslouchat, dotýkat se, vdechovat vůni. Je ale třeba věnovat těmto činnostem plné soustředění a nevyužívat je jen jako kulisu.

Efektivní myšlenkovou relaxaci můžete provádět při čtení. Je vhodné vybrat si text mystičtějšího obsahu, jehož mnohovýznamovost pomůže k rozjímání. Interpretací textu ve své mysli se člověk dostává blíže sám k sobě a své přirozenosti. Podobně to funguje i s mentální imaginací obrazů. Vyberte si nějaký nepohyblivý obraz, který si pak budete reprodukovat v mysli.

Relaxační techniky neslouží je k zábavě. Naopak vyžadují časovou investici a trénink.

-kk-

Zdroj: RELAXUJ - portál o relaxaci, odpočinku, volnočasových aktivitách, zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje RELAXUJ