Řečník není stroj, který nikdy neudělá chybu

Strach z veřejného vystupování patří k nejčastějším lidským strachům. Psychologie pro něj má odborné pojmenování glossofobie. Projevuje se různou mírou úzkosti, která může vést až k panickým atakám, a bývá doprovázena i tělesnými symptomy, nejčastěji nevolností.

Pokud se i vám před veřejným vystoupením obrací žaludek a srdce buší jako o závod, pravděpodobně jste už četli řadu rad, jak tento strach zvládnout.

Často například uslyšíte radu, že si máte představit publikum ve spodním prádle či zcela bez oděvu. To vás však může ještě více vyvést z míry.

Ilustrační snímek

Server Inc.com doporučuje raději následující kroky.

Pamatujte si, že publikum zajímá především vaše sdělení

Vaším úkolem je předat publiku to, co chce. Nejde tedy o vás osobně, ale o to, co máte sdělit. Vaši posluchači nevědí, jak moc jste nervózní ani to, že jste se v noci špatně vyspali. Těší se na to, co jim řeknete.

Pokud se vám vlivem nervozity stane, že se přeřeknete nebo něco zapomenete, pochopí to a nebudou vás odsuzovat.

Poznejte publikum ještě před vystoupením

Neskrývejte se v zákulisí. Pokud to povaha vystoupení umožňuje, jděte přímo do sálu, potřeste si rukama s příchozími, představte se a poděkujte, že přišli. Příjemné tváře a osobní kontakt vám pomohou uvolnit se.

Uvědomte si, že lidé nejsou stroje

I ti nejlepší řečníci dělají chyby. Když se to stane prezidentovi, budou toho plná média. Když uděláte chybu vy, nic tak hrozného se nestane.

Uvolněte se a klidně se s publikem zasmějte nad svým přeřeknutím. V publiku sedí stejní lidé jako vy, kteří mohou sami trpět strachem z veřejného vystupování a obdivovat vaši odvahu.

Nebuďte k sobě příliš tvrdí

Mnoho lidí má na sebe mnohem větší nároky než na ně mají ostatní. Pokud vaše vystoupení není skutečnou otázkou života a smrti, nemusíte od sebe chtít více, než od vás chtějí ostatní. Snažte se zůstat co nejvíce v klidu. Raději se předem dobře vyspěte a najezte.

Při vystoupení pak buďte sami sebou. Ukažte své znalosti a zaujetí pro věc. Vnímejte zájem o vaše znalosti jako poctu a radost.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com