Recept na klidné Vánoce: Žádné e-maily a telefonáty

Ilustrační snímek

Většina pracujících se snaží vzít si mezi Vánoci a Novým rokem volno a načerpat síly do další práce. Zejména u manažerů však vánoční volno často končí tím, že sice nejsou v kanceláři, ale vyřizují pracovní telefonáty a e-maily. Znáte to i vy? Pak letos zkuste více zapracovat na tom, abyste si skutečně odpočinuli a užili Vánoce bez práce. Níže jsme pro vás shrnuli praktická doporučení serveru US News. Jsou to ty nejjednodušší kroky, které můžeme udělat, a přesto to každý rok nezvládáme. Tak to zkusme změnit.

První rada zní: Snažte se připravit si co nejvíce práce do zásoby, abyste hned po příchodu do práce nenarazili na nesplnitelné termíny. Důležité také je, aby co nejvíce lidí vědělo, že budete mít dovolenou. Pošlete kolegům a nejdůležitějším klientům zprávu, v níž specifikujete, že poslední týden nebo dva týdny v roce nebudete na e-mailu. Neposílejte však tuto zprávu až na poslední chvíli, ale alespoň dva pracovní dny před tím, než odejdete na dovolenou. Zároveň pověřte jedinou osobu svým zastupováním.

Opravdu vypněte e-mail a mobil

Váš zástupce by měl být jediný člověk, který bude přesně vědět, kde a jak budete trávit Vánoce. Měl by to být někdo, u něhož máte ověřeno, že vás nebude kontaktovat s nedůležitými věcmi. Všichni ostatní by měli vědět, že se v době vaší nepřítomnosti mají obracet na něj. Pak si vytvořte automatickou zprávu o své nepřítomnosti do e-mailu i hlasové schránky na telefonu. Buďte opravdu důslední a e-mail i telefon vypněte. Zrušte si přeposílání pošty na soukromý telefon. Odolejte všem pokušením kontrolovat, co se děje v práci. Vezměte to jako příležitost ověřit si, jak vaše kancelář dokáže týden či 14 dní fungovat bez vás.

Pokud se opravdu nemůžete zcela odříznout, snažte se maximálně omezit dobu, kdy budete na příjmu. Jasně informujte své kolegy, že e-mail a hlasovou schránku budete kontrolovat pouze jednou denně v určený čas a že se budete zabývat jen opravdu urgentními zprávami. Důsledně dodržujte každodenní vytyčený čas pro práci.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report