Řeč těla

Víte, co si myslí vaši posluchači? Mnoho manažerů na tuto otázku často neumí odpovědět. Ať je to v průběhu prodejní schůzky nebo při roční prezentaci vyššímu managementu, přesně vědět, co si vaše publikum myslí, vám může pomoci posílit váš vliv a efektivněji motivovat posluchače k jednání. Zde je osm otázek, které vám pomohou odhadnout mínění posluchačů:
- *Rozumějí vám?* Když je publikum zmatené, vrtí se, zvedá a pokládá různé předměty, posouvá židle, šoupá nohama, krčí obočí a kroutí očima. Také může mrkat, jak se snaží vidět lépe, nebo naklánět hlavu apod.
- *Nudí se?* Hledejte signály toho, že vypnou pozornost. Takoví posluchači se od vás odvracejí a propadají se do židlí. Otáčí se a nechávají ruce líně ležet na opěradle, sklání hlavy a přerušují oční kontakt.
- *Jsou frustrovaní, netrpěliví a připraveni odejít?* Nečekejte, až začnou kontrolovat své diáře nebo číst noviny, abyste věděli, že začínají být podráždění. Jsou i jiné signály. Jestliže jsou to extrovertní typy lidí, mohou symbolicky utíkat z místnosti zkřížením nohou a jejich rychlým pohybováním nahoru a dolu.
- *Nechtějí kupovat? Jsou defenzivní nebo rozzlobení?* Někdy je vaše sdělení kontroverzní nebo nesnadno přijatelné. Pokud budou posluchači v obraně, symbolicky se ochrání uzavřením se, odchodem nebo útokem. Uzavřou se zkřížením rukou, nohou nebo sevřením rtů. Utečou pohledem jinam, vytočí horní polovinu těla ven a nasměrují nohy k východu. Zaútočí stiskem zubů, čelistí, rtů a rukou.
- *Jsou pohoršeni? Nelíbí se jim váš názor nebo obsah?* Když se publikum cítí dotčeně nebo nesouhlasně, zkříží paže, ztuhnou jim záda nebo končetiny, šklebí se, odvrací pohled, nebo vykazuje známky rozzlobení uvedené výše.
- *Pochybují o vás nebo o vašich názorech? Myslí si, že lžete?* Když někdo podezírá, jeho tělo ukazuje jeho znepokojení. Svraští obočí, šilhá, sklopí pohled, nakloní hlavu, ohrnuje rty. Také dělá grimasy nebo se směje, aby zamaskoval svou nelibost.
- *Dostali jste je?* Pokud posluchači souhlasí a jsou spokojeni, jsou plni pozitivních pocitů. Rychle vstávají, dýchají, přesouvají váhu dopředu nebo se kývají.
- *Zajímá je to, vzrušuje je to?* Hledejte úsměvy, vystrkování hlavy vpřed, svraštěné obočí v soustředění, naklánění se dopředu a mrkání.

-ba-
Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine