Rady, které vás připraví o čas a produktivitu

Každý, kdo se snaží zlepšit svou produktivitu, časem zjistí, že určitá doporučení fungují skvěle. Zároveň však také narazí na to, že opatření, která fungují druhým, jsou pro něj zcela nepoužitelná. Nejhorší na tom je, že obecně doporučované postupy, které ve skutečnosti vaši produktivitu ještě zhorší, vypadají na první pohled velice efektivně. Kde číhá největší zrada?

Ilustrační snímek

Podle serveru themuse.com byste si měli dát pozor na následující teoretická doporučení, která vám mají pomoci s organizací a plněním úkolů, ale v praxi nefungují.

1. Žádné přestávky

Říkáte si, že si prostě k práci sednete a nevstanete, dokud to nebudete mít hotové? Ve skutečnosti vám to půjde mnohem lépe a rychleji, když si dáte krátkou přestávku minimálně každou hodinu.

2. Okamžité odepisování na e-maily

Když budete mít celý den puštěný e-mail, v práci i doma, budete se cítit neustále ve stresu. Nutkání okamžitě reagovat vás navíc bude vytrhávat ze soustředění na důležitější věci. Zkuste začít tím, že si vymažete pracovní e-mail z telefonu nebo alespoň vypnete upozorňování na nově příchozí zprávy.

3. Praktické aplikace

Dnes máme k dispozici celou řadu aplikací, které nám mají pomáhat plánovat a plnit naše cíle, sledovat pokrok, řídit projekty. Doba, kterou s nimi strávíme, je však mnohdy jen ztrátou času. Tyto aplikace mohou být prospěšné jen tehdy, pokud již máme předem zavedený funkční systém organizace své činnosti.

4. Méně spánku

Chcete mít více času? Vstávejte dříve nebo jděte dříve spát. To je rada nad zlato. Poněkud ale opomíjí nebezpečí spánkové deprivace. To, že se donutíte vstávat o hodinu dříve, vaši produktivitu nezvedne. Naopak to může zhoršit vaši paměť, soustředění a rozhodování. Dlouhodobě rozhodně platí, že k vyšší produktivitě potřebujete dostatek spánku.

5. Nejnovější rady

Každou chvíli se objevují nové tipy, jak být produktivnější. Sledovat je, je v pořádku. Neznamená to však, že byste je hned měli začít uplatňovat jen proto, že u někoho jiného fungují. Úspěch spočívá v tom, najít si postupy, které nejlépe vyhovují vašemu stylu práce. Nenuťte sebe ani druhé dělat něco, na co nejsou stavěni. Typickým příkladem je doporučení splnit nejnáročnější úkol dne hned ráno. To funguje jen u lidí, kteří mají ráno nejvíce energie.

-kk-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse