Pusťte si do kanceláře vítr a vodu

Staré čínské umění Feng Shui (vítr a voda) představuje estetický systém, který vychází ze zákonů astronomie a geografie. Jeho smyslem je zpříjemnit život – vytvářet prostředí, která budou přívětivá, příjemná a pomohou lidem k úspěchu. V takových prostředích správně proudí energie nazývaná čchi, která se skrývá ve všech předmětech.

Feng Shui se netýká jen interiérů budov, ale také jejich tvarů a okolí. Externí faktory mohou lidé v kancelářích jen těžko ovlivnit, mají však příležitost upravit si lépe své pracovní prostředí. Článek shrnuje několik zásad, jak co nejlépe využívat pracoviště podle principů Feng Shui.

- Vchody. Při vstupu byste měli cítit velký a příjemný prostor. Jsou-li vaše vstupní prostory malé, vyzdobte je obrazy krajiny. Jsou-li naopak příliš velké, a lidé by se v nich mohli cítit nepříjemně, přidejte obrazovku, recepci nebo závěsné stropní ozdoby.

- Stůl a židle. Je-li to možné, posuňte svůj pracovní stůl do rohu, který je nejdále od vstupu, tak, abyste seděli proti dveřím. Získáte tím větší přehled a ostatní kolem vás budou lépe proudit.

- Dlouhé chodby. Dlouhé chodby zužují tok energie na jediný směr. Doplňte proto obrazovky nebo závěsné ozdoby na strop. Kanceláře na konci takových chodeb by měly opět být zařízeny tak, aby stůl byl co nejdále od dveří, a chodba z nich „nevysávala energii“.

- Rohy a další překážky. Z hlediska Feng Shui jsou ideální kulaté rohy, ale i pravidelné tvary místností, jako je obdélník nebo čtverec. Nerovné a různě dlouhé stěny vyžadují umístění prvků, které tvar těchto prostor vyrovnají – živých rostlin, fontán, lamp apod.

- Barvy. Zatímco většina západních kanceláří volí neutrální bílou barvu, pro Číňany znamená smutek a strnulost. Bílé místnosti proto doplňují červenou, fialovou nebo zelenou a také živými rostlinami. Červená a fialová představují vitalitu. Jsou proto vhodnými barvami pro oddělení managementu nebo prodeje. Pro kanceláře je vhodná i žlutá, která se pojí s dlouhověkostí a sluncem. Zaměstnancům pomáhá udržet veselost a plánovat budoucnost.

- Ryby a rostliny. Pro Feng Shui je velmi důležitá také voda. Blízkost řeky, jezera nebo přístavu by proto měla kanceláři přinést štěstí. Vodu si však můžete přinést i v akváriu. Sledování ryb navíc pomáhá k relaxaci.

-kk-

Zdroj: HR World - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR World