Psaní deníku jako efektivní metoda rozvoje svých manažerských dovedností

Přemýšlíte nad tím, jak se stát lepším manažerem? Chcete na sobě pracovat, analyzovat své chyby a mít přehled o tom, jak se rozvíjíte? Pak si zkuste psát deník. Zde je několik tipů, jak na to.

Ilustrační snímek

Pište si svůj zápisník pravidelně

Jak uvádí Addicted2Success.com, aby měl váš deník nějaký smysl, musíte si ho psát pravidelně. Tedy i ve chvílích, kdy se vám daří, tak především i ve chvílích, kdy se vám nedaří nebo nestíháte.

Dejte zápiskům pevnou formu

Abyste se ve svých zápiscích vyznali a mohli z nich vyvozovat určité závěry, měly by mít pevně danou a jasně čitelnou strukturu. Měly by obsahovat datum, popis činností, které jste dělali, poznámky k tomu, jak se vám v těchto činnostech dařilo, jaké z nich máte pocity a jestli vám pomohly posunout se směrem k vašemu vytyčenému cíli.

Soustřeďte se ve svém psaní na pozitivní věci

Podporujte své sebevědomí a své pozitivní vlastnosti tím, že se budete soustředit především na věci, které se vám povedly, ve kterých jste dobří a které byste chtěli dále rozvíjet.

Dejte vašim myšlenkám strukturu

Psaní deníku vám především pomáhá utřídit si své vlastní myšlenky a pocity. Už jen tím, že své myšlenky dáte na papír, se v nich budete schopni lépe vyznat a vyvodit ze svého jednání a ze svých zkušeností závěry, které vám pomohou se manažersky posunout.

Snažte se zpětně detekovat určité vzorce

Občas procházejte své zápisky a snažte se v nich najít určité vzorce. Můžete tak například zjistit, co u vás způsobuje vyšší chybovost, jaké okolnosti vám naopak umožňují podávat ten nejlepší výkon, nebo co můžete udělat pro to, abyste se vyhnuli svým vlastním chybám.

Sledujte svůj posun

Zápisky formou deníku vám také můžou v mnohém pomoci, pokud máte vytyčený nějaký cíl a snažíte se s k němu směřovat. Pomocí deníku tak můžete objektivně zhodnotit, jestli se stále posouváte, jestli nestagnujete a případně v jakých oblastech byste na sobě měli ještě zapracovat.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success