Pryč s ničivými návyky

Pokud jste jako většina podnikatelů, máte pravděpodobně alespoň jeden návyk, který byste rádi změnili, nebo se ho zbavili nadobro. Možná trávíte příliš času sledováním televize, odkládáte marketingová rozhodnutí, nebo třeba včas neaktualizujete své finanční záznamy. Jako podnikatelé máte svobodu a výběr práce, kterou máte rádi, a způsobem, který vám vyhovuje. Například nepotřebujete pevnou pracovní dobu, někdy pracujete od šesti ráno do deseti do večera, jiné dny můžete mít volné odpoledne. Tahle svoboda být sám sobě šéfem by vás měla nabíjet energií. Trik spočívá v tom, že zjistíte, jaké návyky jsou vaší vlastní volbou a jaké mohou ničit váš podnik:

- Sepište seznam všech návyků, které vám podle vašeho názoru brání v dosažení vašich cílů – seznam chování souvisejících s prací, které byste rádi změnili a které pociťujete jako negativní.

- Identifikujte návyky, které mají dlouhodobý potenciál ublížit vašemu podniku, a podnikněte akci – jestliže nějaký váš návyk brání dokončení úkolů, které by posunuly celou firmu vpřed, neděste se, opatřete si pomoc. Objektivní osoba, která zhodnotí situaci a provede vás světem možností.

- Sepište, jak vaše zbývající návyky prospívají podniku – dlouhý oběd může snížit stres, zdřímnutí pročistit hlavu, díky sledování televize někdo může vymyslet mnoho skvělých reklamních nápadů apod.

- Přestaňte automaticky negativně reagovat, pokud sklouznete ke starým návykům – zkuste obrátit své pocity tím, že zaměříte svou pozornost na výsledky, kterých doufáte, že dosáhnete, raději než na momentální jednání.

- Dejte si pětiminutovou pauzu porušování pravidel – dopřejte si nějaké podivné návyky, jsou součástí vašeho bytí. Pokud porušíte pravidla, hledejte, jak vytvořit pozitivní výsledky. Objevte něco nového.

-ba-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com