První žena v čele nejznámějších seriózních novin

V čele prestižního amerického deníku The New York Times stane poprvé v jeho 160leté historii žena. Od 6. září 2011 nahradí Billa Kellera na pozici šéfredaktora dosavadní zástupkyně šéfredaktora Jill Abramsonová. Keller se chce po osmi letech ve funkci šéfredaktora vrátit k aktivnímu psaní. Bude připravovat sloupky pro názorovou sekci nedělního vydání deníku.

Jill Abramsonová přišla do New York Times v roce 1997 z redakce Wall Street Journal, kde působila devět let. Věnovala se investigativní žurnalistice a později řídila kancelář listu ve Washingtonu. Od roku 2003 zastávala manažerskou funkci zástupkyně šéfredaktora. V loňském roce pomáhala s rozvojem online verze deníku. Nástup do role šéfredaktorky přirovnala ke „vstupu do Valhally“. „Když jsem vyrůstala, Timesy se pro mne staly náboženstvím. Když něco napsaly, byla to absolutní pravda,“ dodala Abramsonová

Jmenování Jill Abramsonové šéfredaktorkou potvrdil ředitel vydavatelství New York Times Company Arthur Sulzberger Jr. Označil ji za nejlepší možnou nástupkyni Billa Kellera, která dokáže vést nastávající fázi přerodu deníku v multiplatformní zpravodajskou organizaci vysoké žurnalistické úrovně.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian