Průvodce výběrem zaměstnanců k povýšení do manažerských pozic

Ilustrační snímek

Povýšení do manažerské role vypadá na první pohled jako ideální způsob, jak poděkovat vašim nejlepším pracovníkům a ukázat jim, jak jsou pro vás důležití. Ve skutečnosti to však žádné ideální řešení není, naopak je velmi zrádné. Dobrý pracovník rozhodně není vždy vhodným kandidátem na manažerské místo. Než se tedy rozhodnete někoho povýšit, měli byste znát odpovědi na následujících sedm otázek.

1. Zná daný zaměstnanec firemní cíle a řídí se jimi?

Jako manažer bude reprezentovat firmu a její kulturu před svými podřízenými a dost možná i před zákazníky. Pokud se váš kandidát na manažera dosud nesžil s firemní kulturou, povýšení do role manažera mu v tom nepomůže.

2. Vnímá širší souvislosti?

Manažer musí umět vnímat práci svého týmu v kontextu cílů celé firmy. To také musí umět vysvětlit svým lidem. Pokud váš kandidát jen skvěle plní své každodenní úkoly a nevidí dál, jako manažer nejspíš neuspěje.

3. Umí jednat s lidmi?

Perfektní ovládání moderních technologií, znalost marketingu či jiné pracovní specializace nestačí. Manažer musí umět komunikovat s lidmi a motivovat je k nejlepším výkonům. Pokud vás kandidát neumí řešit problémy vyjednáváním s ostatními, není to ten pravý.

4 . Umí naslouchat?

Schopnost naslouchat je ještě důležitější než schopnost slovně komunikovat. Manažer musí naslouchat svým podřízeným i nadřízeným zároveň, aby mohl řešit jejich problémy. Pokud se váš kandidát soustředí více na sebe než na ostatní, zvolte raději někoho jiného.

5. Pomůže firmě růst?

Manažer musí přinášet určitou hodnotu nejen svému týmu, ale celé firmě. Svým kreativním uvažováním a řešením problémů může například najít nové způsoby, jak řešit staré problémy, zefektivnit firemní procesy apod. Pokud váš kandidát nevyniká kreativním myšlením, raději hledejte dál.

6. Dokáže motivovat tým?

Dobrý manažer ví, co motivuje jednotlivé členy jeho týmu a jak z nich dostat to nejlepší. Pokud váš kandidát bojuje s tím, aby k něčemu přesvědčil své kolegy, patrně nebude dobrým manažerem.

7. Chce se vůbec stát manažerem?

Na tuto otázku se často zapomíná a to je velký problém. Ne každý zaměstnanec chce být manažerem, může chtít zůstat specialistou a nikoli někoho řídit. Pokud se váš kandidát nechce stát manažerem, nenuťte jej. Najděte pro něj jinou a hlavně vhodnější odměnu.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT