Průvodce řízením psychického zdraví zaměstnanců

Ilustrační snímek

Psychické zdraví zaměstnanců je velmi citlivá otázka, a proto se jí mnozí manažeři vyhýbají. Jak ji odtabuizovat a vytvářet ve firmě kulturu, v níž bude ochota diskutovat o psychických problémech a možnostech pomoci těm, kteří jimi trpí?

Na tuto otázku se zaměřila britská vzdělávací a poradenská organizace Advisory, Conciliation and Arbitration Service (Acas), v níž se sdružují zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanců a dalších nezávislých členů za účelem hledání způsobů zkvalitňování pracovního života a efektivnějšího fungování firem. Výsledkem je právě zveřejněný průvodce pro manažery a zaměstnavatele s názvem Promoting positive mental health at work.

Průvodce radí, jak včasně rozpoznat projevy psychických onemocnění u zaměstnanců. Zároveň se zaměřuje na to, jak zvyšovat povědomí o psychickém zdraví mezi manažery i zaměstnanci a vytvářet firemní kulturu, v níž se zaměstnanci nemusejí bát mluvit o svých problémech. Manažeři se v něm dočtou, jak komunikovat se zaměstnanci, kteří mají psychické problémy a pomoci jim překonat je.

Nejde o to, aby se manažeři stali profesionálními poradci. Mohou se však naučit, jak rozpoznat, co mohou v souvislosti s psychickým stavem svých lidí kontrolovat a co ne – kdy mohou pomoci oni a firemní prostředí a kdy profesionální pomoc.

Průvodce je k dispozici ke stažení v online podobě na stránkách Acas zde.

-kk-

Zdroj: Acas (Advisory, Conciliation and Arbitration Service) - nezávislý britský statutární orgán zaměřený na zlepšování organizací a pracovního života díky lepším pracovním vztahům
Zobrazit přehled článků ze zdroje Acas (Advisory, Conciliation and Arbitration Service)