Projektové řízení na dálku

Ilustrační snímek

Mnohé projektové týmy dnes spolupracují na dálku. To má řadu nepochybných výhod, zároveň to však přináší i nové manažerské výzvy. Jak tedy uřídit projekt, který je neustále v pohybu, a zároveň stojí na lidech, kteří se nevidí tváří v tvář? Server Project Times radí:

Zajistěte silný tým

V jeho čele by měl stát projektový manažer, který má zkušenosti s řízením projektů na dálku. Všichni členové týmu by kromě odborných znalostí měli mít i silné komunikační dovednosti a vysokou míru sebemotivace.

Začněte jasným vysvětlením

Než projekt spustíte, jasně určete cíle projektu, jednotlivé role a odpovědnosti. Odpovězte na všechny otázky a vyjasněte nejasnosti. Výrazně vám to usnadní jakoukoli budoucí práci.

Pořádejte pravidelná shrnující setkání

Ať už se budete pravidelně scházet v kanceláři nebo prostřednictvím videokonferencí, cílem těchto setkání je společně probrat vývoj projektu a předejít nedorozuměním, která při práci na dálku vznikají poměrně často.

Používejte správné komunikační kanály

Předem si ujasněte, jakými kanály budeme komunikovat v konkrétních situacích. Můžete používat instant messaging, Skype, e-mail, webové aplikace typu Google Docs, ale například i firemní intranet. Důležité je se na tom domluvit. Stanovte si také časový rozvrh, kdy bude probíhat vaše práce a komunikace. Myslete přitom na časová pásma.

Stanovte si jasné cíle

Ujistěte se, že všichni znají důležité termíny pro splnění jednotlivých úkolů a rozumějí tomu, jako roli v plnění těchto úkolů hrají. Nezapomínejte také na motivaci. Lidé pracující na dálku snadno ztrácejí motivaci, a proto by jednou z hlavních priorit projektového manažera měla být motivace podřízených.

-kk-

Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times