Proč zkusit externího facilitátora?

Úkolem takzvaných facilitátorů je moderovat diskusi při poradě či jiném skupinovém setkání tak, aby účastníci fungovali efektivněji a lépe se rozhodovali. Vy tedy určíte cíl porady a agendu a facilitátor řídí průběh diskuse. Jelikož zbytečné a špatně vedené porady patří k nejčastějším příčinám ztráty času a morálky v pracovních týmech, zkuste se zamyslet, zda by se vám facilitátor nevyplatil. Kvalifikovaný facilitátor vám zajistí:

Nastavení a dodržování základních pravidel diskuse

Facilitátor není zaujatý vůči nikomu z účastníků. Jasně nastaví pravidla porady a zajistí, aby byla dodržována. Nečiní mu problém vytyčovat hranice jednotlivým účastníkům a zabránit případným osobním útokům.

Přípravu účastníků na příští setkání

Facilitátor vám pomůže určit klíčové body pro každou následující diskusi, připraví průzkum mezi účastníky před a po setkání a zajistí i další potřebné kroky, abyste se v době samotné porady mohli soustředit pouze na agendu.

Zapojení všech do diskuse

Facilitátor zajistí prostor k diskusi i méně asertivním účastníkům, kteří by se jinak nedostali ke slovu.

Možnosti rozvoje týmové spolupráce

Facilitátor umí připravit týmová cvičení pro rozvoj vzájemné komunikace a spolupráce.

Sledování výsledků vašich diskusí

Facilitátor vám pomůže zaznamenat výsledky diskusí – rozhodnutí, která padla, i nedořešené otázky. Podle toho se budete připravovat na další porady.

-kk-

Zdroj: ChiefExecutive.net - americký magazín pro top manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje ChiefExecutive.net