Proč vám podřízení nevěří?

Když zaměstnanci nevěří svým manažerům, platí za to organizace cenu v podobě nízké angažovanosti, vysoké fluktuace a ztráty kreativity a inovace. Ptáte se, proč vám vaši lidé nevěří? Sedm nejčastějších důvodů shrnul článek na serveru businessweek.com:

1. Sami nevěříte druhým

Pokud vám má někdo věřit, musíte nejprve věřit by jemu. Dejte svým lidem prostor, aby dokázali své schopnosti a nekontrolujte každý jejich krok.

2. Vyžadujete mnoho, ale neumíte ocenit snahu

Pokud po svých lidech chcete, aby s omezenými zdroji podávali stále větší výkony, musíte jim za to umět také poděkovat. Nemohou vám věřit, když neuvidí, že se o ně zajímáte.

3. Nechováte se dobře

Chcete-li získat respekt, sledujte pozorně své chování. Místo nadávek za nesplněný úkol setrvejte v klidu a ptejte se, co se stalo. Pochopíte pak, co vaši lidé budou potřebovat, aby příště uspěli.

4. Nepřiznáte vlastní chyby

Jak se říká, chybovat je lidské. Tím, že před druhými přiznáte svou chybu, ukážete svou lidskou stránku a inspirujete ke kreativnímu riskování, které může firmu posunout vpřed.

5. Převracíte pravdu

I když se budete snažit zatajit důležité informace s dobrým úmyslem, dříve nebo později se pravda ukáže. Důvěryhodnější proto je stavět se ke všemu čelem.

6. Vyhýbáte se lidem a hodnocení výkonnosti

Má-li vaše vedení být důvěryhodné, musejí zaměstnanci průběžně vědět, jak si vedou.

7. Neděláte to, co říkáte

Říkat, že důvěra je pro vás důležitá, nestačí. Ujistěte se, že si vaše slova neprotiřečí s vašimi činy.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek