Proč stále nemáme vakcínu proti AIDS?

AIDS již zabil téměř 25 milionů lidí, jen v minulém roce to byly 3 miliony. V roce 1984 slíbila M. Hecklerová, zastupitelka Health and Human Services, že vakcína bude připravena na testování během několika let. Dnes odborníci tvrdí, že účinná vakcína nebude k dispozici ještě dalších 10 let. Proč ale její vývoj trvá tak dlouho? Částečně proto, že HIV je jedním z nejkomplikovanějších známých virů.

Farmaceutičtí giganti se příliš nesnaží

Ekonomika ale také hraje svou roli. Pět velkých farmaceutických firem, které vyvíjejí vakcíny - GlaxoSmithKline, MerckNovartis, Sanofi-Aventis a Wyeth – AIDS zkoumají. Žádná z nich si nemůže dovolit epidemii ignorovat. Dělají ale mnohem méně, než si většina lidí představuje.

Podle Aids Vaccine Advocacy Coalition investoval privátní sektor v roce 2005 do vývoje vakcíny 75 mil. dolarů – pouze 10 % prostředků, utracených za průzkum. Globální útrata za vývoj vakcíny proti AIDS ze všech zdrojů představuje méně než 3 % prostředků spojených s AIDS. To znamená, že prakticky veškeré peníze byly použity na ošetření již infikovaných nebo nemocných.

Farmaceutické firmy mají své důvody, proč neinvestovat do prevence AIDS. K nalezení vakcíny vede nejasná cesta a náklady na výzkum jsou značně vysoké. Navíc neexistuje garance, že se vývoj vakcíny vyplatí, její největší potřeba je totiž mezi chudými obyvateli.

Postup

Přesto jsou ale i optimističtější vyhlídky. Merck v současné době plánuje zkoušku stávající vakcíny na asi 3 000 lidech v Severní a Jižní Americe a Austrálii. Pokud budou výsledky příznivé, zkusí očkovat ve větším měřítku. V současné době probíhá v Thajsku testování kombinace vakcín, vytvořených firmami Sanofi-AventisVaxGen.

Odborníci se snaží nalézt způsoby, jak výzkum marketingově povzbudit a tvrdí, že problém je řešitelný a postupuje se. Nadace Gates se také zaručuje pomoci. Je velká a vyžaduje po výzkumnících spolupráci.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com