Proč se snažit být nejlepší, když průměr může stačit?

Náš moderní svět je posedlý perfekcionismem. Od útlého dětství je nám sdělováno, že není nic lepšího než to nejlepší. Avšak ani to nemusí být správné. Perfekcionismus prokazatelně vede k depresi, zvýšené míře úzkosti a celé řadě dalších psychických problémů. Má tedy smysl usilovat o to, být nejlepší? Nejlepší ano, perfektní ne.

Ilustrační snímek

V nedávném článku pro server Entrepreneur.com popsal Travis Bradberry, expert na emoční inteligenci, devět neklamných známek toho, že úsilí o dosažení dokonalosti je nebezpečné a může se stát zcela kontraproduktivním.

1. Myslíte si, že neexistuje žádná jiná cesta

V duchu přísloví „bez práce nejsou koláče“ snášíte všechny možné druhy příkoří. To ale nemusí být vůbec třeba. Pokud trochu uberete, můžete skutečně dosáhnout lepších výsledků.

2. Rozčiluje vás zpětná vazba

Perfekcionisté jsou snadno zranitelní jakoukoliv kritikou a okamžitě se cítí uraženi, i když jsou kritické komentáře dobře míněny.

3. Kritizujete druhé

Perfekcionisté sami nedokáží přijmout kritiku, ale velmi rychle ji umí přesměrovat na druhé, neboť soudí ostatní stejně nemožně vysokými standardy, které očekávají od sebe.

4. Prokrastinujete

Spíše než riskovat selhání ve snaze stvořit mistrovské dílo, perfekcionisté často s prací ani nezačnou.

5. Trápí vás svědomí

Perfekcionisté se neustále potýkají s negativními myšlenkami týkajícími se jejich vlastní nedostatečnosti. To však bývá obvykle spíše stav mysli než objektivní skutečnost.

6. Přehnaně reagujete na chyby

Perfekcionisté přikládají příliš velký význam drobnostem, a tedy vidí i menší problémy jako osobní pohromy, ačkoliv ve skutečnosti nemají nic společného s jejich vlastní odbornou způsobilostí.

7. Těšíte se z nezdarů druhých

Není to tak škodlivé, jak to může znít. Perfekcionisté mohou cítit dočasnou útěchu z toho, že jiní nejsou dokonalí. Nicméně, jejich základní problém stále přetrvává.

8. Bojíte se faktoru rizika

Někdy je jediným způsobem, jak překonat strach z rizik, přijmout výzvu. Perfekcionisté se však tak bojí selhání, že jejich nejlepší nápady nikdy nepřekročí fázi plánování.

9. Bojíte se odmítnutí

Perfekcionisté vidí úspěch v získávání uznání od ostatních lidí. Jejich životy jsou tedy určovány tím, co sami předpokládají, že by ostatní lidé chtěli. To je však nenaplňující a útrpná cesta.

Závěr

K překonání prokletí jménem perfekcionismus musíte zůstat věrni sami sobě a hledat vnitřní uspokojení ze svého vlastního úsilí.

-bn-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com