Proč se lídři rozhodují špatně?

Ilustrační snímek

Mají-li zaměstnanci podávat dobré výkony, potřebují, aby je vedli schopní lídři, kteří umějí dělat správná rozhodnutí. Právě správná rozhodnutí jsou však pro řadu lidí ve vedoucích funkcích problém. Proč tomu tak je a co se s tím dá dělat? Odpovědi na tyto otázky publikoval manažerský konzultant Glenn Llopis na serveru Forbes.com. V článku s názvem „6 důvodů, proč lídři dělají špatná rozhodnutí“ upozornil na následující příčiny špatného rozhodování.

1. Přeceňování minulých zkušeností

Každý lídr by měl vědět, že zkušenosti z minulosti jsou jako oheň – dobrý sluha, ale zlý pán. Vždy je třeba vycházet z dynamiky současného pracoviště a firmy.

2. Přílišná závislost na nepsaných pravidlech firemní politiky

Téměř každá organizace bojuje s politikařením. Lídři by proto měli vědět, že se nemají rozhodovat tak, aby se někomu zalíbili, ale tak, aby plnili své povinnosti a nezpronevěřili se svým hodnotám.

3. Chybějící smysl

Lídr musí vidět jasný smysl v tom, co dělá a proč to dělá. Jakmile začne cítit, že ztrácí kontakt se svými hodnotami, měl by svůj způsob rozhodování přehodnotit.

4. Špatné řízení zdrojů

Lídr, který neví, jaké zdroje má a může mít k dispozici, nemůže správně rozhodovat. Je proto důležité průběžně zkoumat dostupné zdroje informací – novinky, statistiky, trendy apod.

5. Neschopnost vidět příležitosti

Lídr musí dohlédnout dál a hlouběji než k věcem, které má přímo před očima. Snažte se vidět příležitost ve všem novém, s čím se setkáváte. Teprve pak se rozhodujte.

6. Nedůvěra ve vlastní schopnosti

Lídr, který si nevěří, má velkou tendenci dělat špatná rozhodnutí. S nedůvěrou ve svou schopnost vést však můžete pracovat. Nebuďte perfekcionisté, ale snažte se neustále učit a zlepšovat.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com