Proč jsou krysy a manželky lepšími manažery

Války mezi pohlavími byly a budou. Ženy a muži spolu v moderní době soupeří v nejrůznějších oblastech. Jednou takovou oblastí je i management, potažmo multitasking, neboli souběžné zpracovávání úkolů. Ženy se v tomto směru obecně považují za dokonalejší, jelikož se narozdíl od mužů ve svém životě multitaskingu jednoduše nemohou vyhnout. Společnost je nutí dělat mnoho věcí najednou, a tak je dělají. Někteří zaměstnavatelé proto záměrně přijímají na vedoucí pozice právě ženy.

Muži se multitaskingu většinou vyhýbají. Raději mají svůj seznam úkolů a plní je postupně. Nejeden vrcholový manažer se pak doma nevyhne hádce s manželkou, která jej nutí dělat několik věcí najednou. Nezbývá mu pak než obdivně koukat na to, jak jeho žena vaří večeři a zároveň přitom telefonuje, kontroluje domácí úkoly a ještě stačí sledovat jeho samotného. Nakonec se pak ztrácí v hovoru manželčiných ženských příbuzných a nechápe, jak si mohou rozumět, když mluví jedna přes druhou a každá o něčem jiném.

Přestože většina lidí vidí jako přebornice v multitaskingu ženy, je na tuto skutečnost třeba nahlížet z hlediska kulturního, nikoli kognitivního. Odborníci z řad neurologů a psychologů totiž ženskou dominanci v této souvislosti nepotvrzují. Prokázána byla pouze částečně při pokusech s krysami. Ženy jsou v multitaskingu chápány jako lepší prostě proto, že po příchodu z práce pokračují v plnění úkolů v domácnosti. Muži multitasking doma odmítají. Obě pohlaví se však paradoxně shodují na tom, že se jim nelíbí, když od nich zaměstnavatelé multitasking požadují příliš často. Pro dobře odvedenou práci stále vyžadují soustředění. Často též projevují obavy, zda multitasking nemůže zanechat trvalé následky na jejich zdravotním stavu. K tomu se odborníci stavějí odmítavě.

**Datum vydání:** II/2003
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia