Proč je tak důležité si stanovovat cíle?

Stanovení cílů má zásadní význam pro každého, kdo myslí vážně svou snahu o dosažení úspěchu. Existují pro to dobré důvody.

Ilustrační snímek

Jak říká slavný řečník Brian Tracy, cíle nám pomáhají pochopit, čeho vlastně chceme v životě dosáhnout.

Cíle nám pomáhají se zaměřit správným směrem

Když víme, co je naším cílem, zaměřujeme se na úkoly, které nám mohou pomoci dosáhnout pokroku. Bez soustředění a zaměření pak ztrácíme spoustu úsilí i energie. Zbavte se proto všech nečinných momentů, kdy nevíte, co vlastně máte dělat.

S cíli můžeme měřit svůj pokrok

Abychom mohli sledovat náš pokrok, musíme si nejprve stanovit cíle. Teprve potom budeme moci měřit, čeho jsme už dosáhli. To je nejen nesmírně prospěšné, ale také nám to hodně pomáhá udržet si soustředění a energii.

Když jsme schopni měřit svůj pokrok, víme, že jsme na správné cestě, i když konečný úspěch stále není hmatatelný a zůstává daleko. Když vidíme, že jsme se už posunuli správným směrem, budeme mnohem méně náchylnější k tomu vzdát se svého cíle.

Cíle jsou skvělé pro udržení motivace

Pokud nemáme žádný cíl, je snadné odložit všechny úkoly na následující den. Když však cíl máme, tak víme, kam se chceme dostat. Touha dosáhnout našeho cíle nás pak udržuje v práci i v časech, kdy bychom se na to daný den nejraději vykašlali.

S cíli zmizí odkládání a prokrastinace

Když si v životě stanovujeme cíle, tyto konkrétní cíle nám pomáhají vidět, jak je otálení a odkládání nebezpečné a jedovaté. Lépe si totiž uvědomíme, jak je špatné ztrácet čas. Každý líný den je totiž jen dalším dnem, během kterého jsme se k našemu cíli nijak nepřiblížili.

Díky cílům dosáhneme více

Když si stanovíme cíl a poté ho dosáhneme, je to naše vítězství. To je skvělý pocit – a ten nás nutí chtít stále víc. Stanovením cílů a jejich dosahováním se dostáváme stále dál, do nového kola. Jednoduše řečeno, se stanovenými cíli nakonec dosáhneme více.

 

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com