Proč je práce jako burákové máslo?

Máte pocit, že se vám práce vždycky přejí? Zpočátku jste se nemohli dočkat, až budete v kanceláři. Líbil se vám váš nadřízený, kolegové i práce. Pak nadšení pomalu opadlo a vy jste si uvědomili, že vaše práce je únavná a rutinní. Končíte tak, že nemůžete najít něco, s čím byste byli skutečně spokojeni.

Pokud se ztotožňujete s tímto scénářem, pak je tu pro vás tajemství: práce je jako burákové máslo. Když si představíte dobu, kdy vám je poprvé představili (jako dítěti), museli jste obvykle jídávat jen zdravá a nudná jídla. Po prvních soustech chleba s burákovým máslem jste ale byli nadšeni. Podobné je to na pohovoru, kdy se vám líbí, co slyšíte a vidíte a vidina toho, že něco takového budete dělat každý den, se vám zamlouvá. Uděláte cokoliv, abyste práci získali. Ale…

Dospělý, který vám toust s novinkou nabídl, byl tak zaražen vaší nadšenou reakcí, že vám sdělil, že jej můžete dostávat pravidelně. Kdyby to šlo, mohli byste ho mít 3 x denně. S časem si ale začnete uvědomovat, že je burákové máslo trošičku nudné a přidáte je na seznam „zdravých jídel“, která musíte jíst. Podobné to je, když zjistíte, že vaše práce je jen práce, něco co musíte dělat.

Jak se tedy vypořádat s averzí k práci?

Podívejte se, jak pokračuje příběh s burákovým máslem: Přejí se vám natolik, že jednou oznámíte, že je nesnášíte. Dostanete jiná zdravá jídla, která vám ale velmi nechutnají. Nakonec vám je opět nabídnuto burákové máslo a jste ve skutečnosti potěšeni. Vytvoříte si silné pouto s jídlem, o kterém víte, že sice není ideální, ale spolehlivě vás uspokojí. Akceptujete je takové, jaké je, i s tím, co pro vás může udělat. Jste více méně spokojeni.

S prací to nebude jiné. Je třeba se smířit s tím, že se v práci ne vždy budete cítit skvěle. V dobách, kdy vaše myšlenky nebudou zrovna růžové se pokuste ocenit, co vám přináší: pravidelný plat, benefity, místo, kde se můžete učit a rozvíjet své dovednosti nebo příležitost pro profesní přátelství, která vám v budoucnu mohou pomoci.   

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder