Proč hodnotit firemní programy rozvoje leadershipu

Máte ve vaší společnosti program rozvoje leadershipu? To je skvělé. Nezapomeňte však do této aktivity zahrnout i řádné hodnocení tohoto programu. Rozhodně totiž nejde o nadbytečný krok.

Ilustrační snímek

Centrum kreativního leadershipu na svém webu ccl.org uvádí, že pokud program rozvoje leadershipu nevyhodnotíte, nemůžete vědět, zda:

  • Program dosáhl cílů, kterých dosáhnout měl.
  • Relevantní lidé se dozvěděli všechny poznatky, které vyvstaly během programu.
  • Je žádoucí udržovat program i nadále, nebo zda byste jej měli raději ukončit a zrušit.

Jak hodnotit rozvojové programy

Musíte shromáždit informace a poznatky a nalézt v nich smysl. Především kvůli budoucím investicím. Někdy je také hodnocení třeba provést proto, aby bylo možné ověřit, zda je program v souladu s potřebami společnosti z hlediska její firemní kultury.

Hodnocení by mělo vyústit v jasný závěr o tom, zda program funguje, nebo ne. A pro to existují 4 zásadní otázky.

Pro koho jsou výsledky hodnocení důležité?

Každé hodnocení musí být navrženo na základě očekávání všech zúčastněných stran (lidí, kteří program financují, nebo se jich program týká jiným způsobem).

Jaký klíčový výstup chcete sledovat a měřit?

Nesbírejte více informací, než kolik jich potřebujete. To, co vlastně hledáte, byste si měli definovat poměrně úzce. Příliš široký rozsah vám rozhodování a hodnocení znemožní.

Jaké výsledky chcete po absolvování programu vidět?

Musíte vědět, co mají jednotlivé prvky programu zapříčinit nebo jakou změnu vyvolat. Jaké dovednosti by tedy měl váš rozvojový program rozvíjet?

Sbíráte data správnou metodou?

Metod sběru dat existuje mnoho. Každá má svůj účel. Žádoucí změny v chování mohou být dobře posouzeny metodou 360stupňového hodnocení. Focus groups jsou zase skvělé pro důkladné pochopení toho, jaké překážky v reálném provozu brání dosažení žádoucích změn v chování.

-jk-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog