Proč extroverty z holokracie bolí hlava (2/2): Nalezněte rovnováhu

Extroverti a introverti přistupují k problémům, zpracovávání informací a rozhodování velmi odlišně. A – jak to snad nakonec dojde i lidem ve společnosti Zappos – chaos a neuspořádanost extrovertních interakcí není ten hlavní problém. Probléme je totiž pouze v případě, kdy to není nijak korigováno.

Právě neuspořádanost a chaos je totiž často první krok na kreativní cestě. V předchozím článku jsme se zabývali tím, jak v Zappos zavedli nový styl řízení, tzv. holokracii. Nyní se podíváme, jaký to mělo nepředvídaný důsledek – a jaký přístup by mohl fungovat lépe.

Ilustrační snímek

Holokracie řeší nepořádek... a omezuje kreativitu

Holokracie chce zavést naprostou racionalitu a pořádek. Podle pravidel tohoto systému sní například při poradách vždy mluvit pouze jeden člověk a obvyklý styl konverzace, který je přirozený pro extroverty, je nepřijatelný.

Je to tedy hlavně o kultivaci rozvážnosti. Jedním z nechtěných důsledků holokracie je však frustrace extrovertů. Nemohou totiž snést vysokou míru rigidity a diskuze, ve kterých z jejich pohledu není špetka života.

Nikoli holokracie, ale rovnováha

Nekonečné debaty mohou zastavit pokrok firmy. V takovém případě pak může pomoci ukončení nekonečných a nikam nevedoucích debat. Stačí je nahradit poradami, které budou skutečně konstruktivní. Je však třeba nalézt rovnováhu mezi styly introvertů a extrovertů, upozorňuje web management-issues.com.

Můžete předem definovat, jak by měla porada vypadat, a vytvořit tak ve firmě skutečně fungující systém řízení, jehož struktura bude síťová. To jistě přispěje ke sladění do té doby rozptýlených aktivit.

Zvláště na začátku porad, kdy je potřeba shromáždit úvodní informace, je vhodné, aby opravdu mohla mluvit vždy pouze jedna osoba. Pak  mohou účastníci diskutovat v malých skupinách zaměřených na nějaký úkol, kde už toto pravidlo nebude tak nekompromisně vyžadováno.

Někdy může být užitečná rozsáhlá skupinová diskuse, která však bude strukturovaná a facilitovaná někým, kdo to umí. Účastníci pak mohou navzájem čerpat ze svých nápadů. V takovém případě se i trochu chaotickým jednáním často podaří nastartovat kreativní proces a získat nový pohled na věc.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Proč extroverty z holokracie bolí hlava (1/2): Jak se v Zappos možná zmýlili

Aktuální

Proč extroverty z holokracie bolí hlava (2/2): Nalezněte rovnováhu