Proč děláme nesprávné věci? Z nesprávných důvodů

Ilustrační snímek

Výzkumy potvrzují, že jedno z nejsilnějších slov, které řídí chování nás všech, je slovo protože. Když chcete, aby vám někdo prokázal laskavost, vždy mu dejte důvod, proč by to, co žádáte, měl splnit. Proč byste to měli dělat? Protože právě důvody jsou, bez ohledu na svou logiku, tím, čím vysvětlujeme nebo omlouváme své chování. Web business2community.com proto vyzývá, abychom na to nezapomínali. Mohli byste totiž být překvapeni důvody, kterými některá svá rozhodnutí a chování zdůvodňujete. Zkuste se nad nimi zamyslet a kriticky je zhodnotit.

Naše rozhodnutí se občas zakládají na iracionálních důvodech

Autor článku vypráví příhodu, jak si jednou přečetl zpětnou vazbu na své přednášky. Měl je prý pořádat vícekrát během roku. Uvědomil si, že to bylo logické – a že přitom neustále sám sebe přesvědčoval, že je v pořádku pořádat přednášky jen jednou do roka. Měl dobrý důvod, o kterém nepochyboval – minimálně do této chvíle. A přitom ten důvod správný nebyl. Věřil totiž, že lidé mají chuť budovat si nové návyky jen a pouze na začátku roku.

Možná že se podobně chováte v mnohých oblastech svého života, od cvičení po byznys.

- Jak omlouváte to, že necvičíte pravidelně?

- Jak vám způsob, kterým uvažujete, brání v dosažení osobního růstu?

Důvody, které určují naše chování, jsou ve skutečnosti jen příběhy, které neustále říkáme sami sobě. Příběhy, které sice mohou být přesné a pravdivé, často jsme však mohou být i nelogické.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com